Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Omluva nestačí!“ Rodiče motorkáře (†19) letí za ženou diplomata, která ho zabila

Autor: Darina Jíchová - 
14. října 2019
11:10

Rodiče mladého motorkáře Harryho Dunna (†19), který zemřel po srážce s autem manželky amerického diplomata Anne Sacoolasové (42), míří do Spojených států. V New Yorku, případně ve Washingtonu, se chtějí setkat se ženou, která zabila jejich syna a následně unikla z Velké Británie pod ochranou diplomatické imunity. Matka mortorkáře Američance vzkázala, že její „omluva nestačí“. Rodiče navíc mají šanci dostat Sacoolasovou před soud, žena totiž přišla o imunitu, a to i přestože to prezident USA Donald Trump označil za nepravděpodobné, uvedl deník Daily Telegraph.

Charlotte Charlesová, matka zabitého Dunna, odmítla omluvný dopis, který Sacoolasová rodině poslala. „Promiňte a nejhlubší soucit nám nestačí,“ nechala se slyšet Britka, manželku diplomata chce dostat před soud. Dodala, že rodinu upokojí jedině dosáhnutí spravedlnosti.

Matka chce mluvit se ženou, která jí zabila syna

„Musím připustit, že to, že Anne Sacoolasová poslala kondolenci a omluvila se, je začátek. Dopis ale přišel 7 týdnů po Harryho smrti a její prosté Promiňte nám prostě nestačí. Stále doufám, že se s ní v Americe sejdeme. Nemůžu dopředu slíbit to, co jí řeknu nebo neřeknu, ale rozhodně nebudu agresivní,“ sdělila Charlesová britskému tisku.

Mluvčí rodiny vysvětlil, že rodina trvá na tom, aby se Sacoolasová vrátila do Británie a stanula před soudem. Charlesová by se měla v USA sejít s několika vládními úředníky a jednat o řešení případu. Dunnova smrt se stala diplomatickou rozepří mezi Londýnem a Washingtonem, vložil se do ní premiér Boris Johnson i ministr zahraničí Dominic Raab, oba apelovali na Trumpa, aby ženě odňal imunitu.

V USA by rodina vysoudila odškodné

Právní odborníci se shodli na tom, že Sacoolasová pod ochranou imunity zůstane, nicméně Američanka o ni přišla. Někteří právníci zdůraznili, že pokud se případ dostane k soudu, může se přihlížet k tomu, že ve chvíli, kdy k tragické nehodě došlo, Sacoolasová imunitu měla. „Samozřejmě, věděli jsme, že jakmile opustí Británii, její imunita přestane být platná. Jsou si toho vědomi, jak právníci, tak ministerstvo, proto jsem rodině navrhl, aby k soudnímu procesu došlo v USA,“ řekl tisku Geoffrey Robertson, právník rodiny.

Harry Dunn (†19) se svou nevlastní matkou Tracey. Harry Dunn (†19) se svou nevlastní matkou Tracey. | Facebook Tracey Dunnové

„Sacoolasová by byla souzena za nedbalost, měla by záznam a rodina by vysoudila odškodné. Dosáhli by pak aspoň nějakého závěru a spravedlnosti. Samozřejmě pokud Sacoolasová skutečně lituje svého činu, může se, nehledě na rady ministerstva zahraničí a CIA, vrátit do Británie a stanout před soudem tam,“ vysvětlil Robertson.

„I když by Sacoolasová už imunitu neměla, její vydání do Británie bude složité. Zvláště protože se k celé věci vyjádřil prezident Trump, ten zabití mladíka považuje za strašlivou nehodu. Samozřejmě to by nás nemělo ovlivnit v tom, abychom o její extradici požádali,“ doplnil další právník Edwars Grange.

Manželka diplomata jela po špatné straně cesty

Podle Grangeho existuje ještě možnost, že by byla Sacoolasová zařazena na tzv. červený list Interpolu, znamenalo by to, že pokud by vycestovala z USA, automaticky by byla vydána do Británie.

K tragické nehodě došlo 27. srpna, nedaleko letecké základny Croughton v hrabství Northamptonshire, kde pracoval manžel Sacoolasové Jonathan Sacoolas. Policisté řekli rodině, že Sacoolasová řídila své volvo na špatné straně silnice. Po srážce byla na místo přivolaná záchranka a policie. Mladík krátce po převozu do nemocnice podlehl svým zraněním. Žena zpočátku spolupracovala s policií, zdůraznila jim však, že má diplomatickou imunitu. Pár dní po nehodě bez vysvětlení ale narychlo odletěla do USA.

Zobrazit celou diskusi