Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš podal hlášení z pohřbu Gotta, Bohdalová ho „odrovnala“. A jeho hříšníci se „káli“

Autor: simao, vei - 
14. října 2019
11:30

Cloumaly jím silné emoce a vysekl hlubokou poklonu herečce Jiřině Bohdalové. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém pravidelném hlášení podal zprávu i o tom, jak prožíval sobotní pohřeb Karla Gotta. Ten se však neobešel bez přešlapů jeho věrných. Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) se kál za páteční papalášské předbíhání žofínské fronty, šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) vysvětloval, proč se v době zádušní mše činil jeho účet na twitteru.

Andrej Babiš před posledním rozloučením s Karlem Gottem v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére varoval, že do Prahy zamíří až 300 tisíc lidí. Odhady se nenaplnily, počet byl nižší, přesto se v pátek před Žofínem tvořila dlouhá fronta, kterou uzavřela až v osm hodin večer policie.

Pořádnou ostudu si předtím udělal ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO), který tuto veřejnou část rozloučení s Mistrem nevynechal, ale počínal si nabubřele. Namísto čekání ve frontě všechny předjel v limuzíně.

„Nebudu se nijak vymlouvat, udělal jsem chybu. Moc jsem si přál vyjádřit Karlu Gottovi úctu. Jeho písničky jsem poslouchal od dětství a mám je hrozně rád. Uznávám, že předběhnout čekající lidi kvůli nabitému programu bylo nevhodné a neuctivé vůči tisícům lidí, kteří se s Karel Gottem přišli rozloučit a stáli při tom hodiny ve frontě. Omlouvám se…,“ kál se později Kremlík na facebooku.

Zádušní mše za Karla Gotta v katedrále svatého Víta Zádušní mše za Karla Gotta v katedrále svatého Víta | Reprofoto ČT

Babiš: Nadpozemské světlo a obdivuhodná Bohdalová

Ministr nicméně rozlítil i premiéra, který se komentáři ohledně Gottova pohřbu na sociálních sítích činil. A detailní zprávu podal ze sobotní neveřejné části v katedrále sv. Víta, kdy se s Gottem loučili jen zvaní.

„Děkuji moc rodině Karla Gotta, Žofínu, policii i kolegům z Úřadu vlády ČR za skvělou organizaci a hladký průběh rozloučení s Karlem Gottem pro veřejnost. Aby se dostalo na maximum lidí, protáhli organizátoři čas loučení až k půlnoci a Mistrovi se tak poklonilo skoro 50 tisíc lidí,“ uvedl Babiš, aby později v pravidelném nedělním reportu popsal, jak vnímal sobotní atmosféru ve sv. Vítu.

„Uvnitř mi přišlo, že je nadpozemské světlo a Karel by byl určitě rád, kdyby to viděl a slyšel rekviem, které mu přichystalo arcibiskupství a Pražský hrad. Jiřinka Bohdalová měla nejdojemnější smuteční projev, který jsem kdy slyšel,“ podotkl Babiš. 

Video  Nejdojemnější řeč Jiřiny Bohdalové: Takhle se rozloučila s Gottem  - Česká televize
Video se připravuje ...

„A nakonec ten silný osobní vzkaz. ′Drž mi tam nahoře místo. Mám pro tebe jeden úžasný židovský fór. Miluji tě, tvoje Bohdalka.′ Byl jsem dojatý, měl jsem slzy na krajíčku, stejně jako když zazněla píseň Už z hor zní zvon,“ zmínil Babiš.

„Po obřadu jsem za Jiřinkou šel, byla tam i s dcerou Simonou Stašovou. Moc jsem jí děkoval a obdivoval jsem ji, jak to zvládla. Že to prostě byla síla. Víte, jedna věc je takový text dát dohromady, mě ale odrovnal i ten její neopakovatelný přednes,“ vysekl premiér herečce hlubokou poklonu. 

Podle něj Bohdalová zvládla těžké chvíle s „noblesou a elegancí“, Babiš, kterého na pohřeb doprovázela manželka Monika, to označil za „obdivuhodné“.

O „předbíhači“ Kremlíkovi ani zmínka

Za „dojemné“ označil Babiš i páteční rozloučení veřejnosti. „Děkuji za ten úžasný přístup lidem, kteří se s Mistrem přišli rozloučit. Někdo čekal trpělivě půl dne a celou chladnou noc, jiní několik hodin, v dlouhém špalíru, který občas šel okolo Národního divadla přes celý most Legií a často i daleko za něj. Ve frontě nebyly konflikty. Všichni si skromně počkali, až na ně dojde řada, aby se s Mistrem mohli v Žofínském paláci osobně rozloučit a položit mu k rakvi věnec nebo kytičku. Úžasné,“ vzkázal Babiš.

O Kremlíkově prohřešku nepadla v hlášení z loučení s Gottem ani zmínka. Právě na svá hlášení Babiš rád upozorňuje. „Každou neděli píšu, co dělám celý týden, už jsem udělal 120 příběhů a tam se všechno dozví, co pro ně dělám,“ řekl Babiš v úterý divákům pořadu Blesku Ptám se, pane premiére. Letos v lednu však během návštěvy Thajska přiznal, že tyto „příběhy“ nepíše kompletně sám, ale schvaluje je. 

Video  CELÝ ZÁZNAM: Zádušní mše za Karla Gotta (†80): Obřad plný slz hvězd  - Česká televize
Video se připravuje ...

Vondráček: Nepsal jsem přímo z Gottovy mše

Kritice pak čelil další muž, kterého do funkce vyslalo ANO. Šéf Sněmovny Radek Vondráček se dušoval, že na sociální sítě nepřispíval přímo ze sobotní mše, ačkoli v průběhu ní se jeho příspěvky na facebooku a twitteru objevily. 

„Během mše opravdu nikdo netweetoval, příspěvky na facebook i twitter já osobně běžně píšu předem a zveřejněny jsou pak automaticky, v reálný čas dané události,“ bránil se Vondráček, aby Blesk Zprávám uvedl, že příspěvky dopředu plánuje běžně přes aplikaci TweetDeck, a učinil tak i nyní ještě před začátkem mše, na které měl „jiné starosti a emoce“.

Předseda poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO)  na zádušní mši za Karla Gotta. Předseda poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) na zádušní mši za Karla Gotta. | Blesk:David Malik

Vondráčka na pohřeb doprovodila jeho manželka Vladimíra, se kterou má dvě děti. Vedle toho se šéf Sněmovny v neděli zúčastnil i další mše za Karla Gotta. Uspořádané tentokrát v kapli na Bratislavském hradě. 

Sám Vondráček pak dal jeden slib. „Ve Sněmovně mezi poslanci proto při nejbližším jednání navrhnu nikoli minutu ticha za Karla Gotta, ale minutu potlesku, který jej doprovázel celým životem a věřím, že nikdy neutichne...,“ uvedl.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kurnika ( 15. října 2019 22:02 )

Paní Bohdalová se omluvila, že si to neuvědomila, až když to už vyslovila. Tak se měla hned potom holkám ospravedlnit, a nečekat, až si budou stěžovat. A bylo by po problému. Ale chápu, že člověk si v tak pohnutý okamžik ledasco neuvědomí.

kurnika ( 15. října 2019 21:16 )

Mě nejvíce zajímá, kolik majetku zdědí jeho starší dcery. Bohdalka je mi ukradená.

ceskarebelka ( 15. října 2019 12:11 )

Bohdalka ukázala jak zlá je ženská. Nic proti, ale obě Gottovy starší dcery se na pohřbu musely cítit trapně. Rovněž tak i vnuci. A to, že Gott nebyl žádný svatoušek svědčí i to, že měl nemanželské děti. Může být rád že pouze 2. Děti za nic nemohou, to by si Bohdalka měla uvědomit. Její dcera má rovněž děti a každé s jiných chlapem. Že v poslední době Gott si nechal číst z Bible, nebo zda byl nebo nebyl věřící člověk, nebudu soudit. Dříve takto nebylo. A pokud Ivana změnila přístup k životu u K.G. k lepšímu, tak to je jen dobře. Umíral smířen, spokojený, sice nešťastný, že zanechává tady své holky, ale i tak se dožil požehnaného věku. Ať odpočívá v pokoji.

marmat ( 15. října 2019 10:25 )

tomik007: Můžete si ho pouštět ve smyčce....celou dlouhou zimu

marmat ( 15. října 2019 10:23 )

Inicio:Pokud bude na Váš pohřeb vůbec někdo RODINOU zván, tak vláda bude evidentně chybět a TO, co chtěla vdova (s Hradním a Církevním protokolem) pochopíte, až si konečně něco souvisejícího přečtete.....mimo BULVÁR ovšem !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa