Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obavy z jaderné katastrofy: Němci kupují 190 milionů jódových tablet, co Češi?

Aktualizováno -
22. srpna 2019
14:53
Autor: ČTK, tsv - 
22. srpna 2019
12:35

Německo si objednalo 190 milionů jódových tablet pro případ vážné jaderné nehody. Riziko spolková republika, která své poslední jaderné bloky odstaví v roce 2022, podle televizní a rozhlasové stanice WDR vidí především v zemích za svými hranicemi, včetně Česka. Jódové tablety mají v případě zvýšené radiace chránit před rakovinou štítné žlázy.

Množství tablet, které za 8,4 milionu eur (217 milionů korun) objednal Spolkový úřad pro ochranu před zářením, je čtyřikrát vyšší než současné německé zásoby. Úřad tak učinil i na základě stanoviska odborníků po jaderné nehodě v japonské Fukušimě.

Doporučení Komise pro ochranu před zářením, která je poradním orgánem vlády, počítají mimo jiné s tím, že v případě vážné jaderné nehody by ve více než osmdesátimilionovém Německu jódové tablety dostávali děti a mladiství a také těhotné matky na celém území země.

A co Česko? Obměna proběhla loni

Česká republika nyní neplánuje nakupovat další jodové tablety pro případ vážné jaderné nehody. Ve čtvrtek to řekla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová. Obměna byla provedena naposledy loni, kdy bylo nakoupeno milion tablet, uvedl ČEZ.

Vedoucí útvaru jaderná komunikace ČEZ Petr Šuleř uvedl, že obměna tablet se provádí jednou za pět let. „Celkem v roce 2018 společnost ČEZ nakoupila a distribuovala, případně uskladnila přes milion tablet jodidu draselného v celkem 280 000 baleních,“ řekl.

Sarkofág v Černobylu Sarkofág v Černobylu | Alexandr Malachovský

Česko podle něj jako jedna z mála zemí přistoupila k systému přímé distribuce všem obyvatelům zón takzvaného havarijního plánování. Ty představují pomyslné kružnice kolem jaderných elektráren s průměrem dvacet kilometrů u Dukovan a třináct kilometrů u Temelína. „V těchto zónách pravidelně nakupujeme jodovou profylaxi pro každého obyvatele, celkem pro asi 150 000 osob,“ uvedl Šuleř.

Němci se bojí zahraničí

Hlavní nebezpečí ale podle zdejších odborníků nevychází z Německa. Šéf komise Wolfgang Müller má sice za to, že při uzavírání německých jaderných elektráren může dojít k menším nehodám. Radiace se při nich ale ve větším neuvolní, míní. Za mnohem vyšší považuje Müller riziko z jaderných elektráren v sousedních a dalších blízkých zemích. Myslete na Belgii, na Francii, na Švýcarsko, na Česko, na Švédsko. A když se tam něco stane, musíme samozřejmě německé obyvatelstvo chránit, uvedl.

Podobně před dvěma lety argumentovaly i západoněmecké Cáchy, které kvůli pochybám o stavu belgického jaderného reaktoru u města Tihange preventivně rozdávaly jódové tablety všem obyvatelům mladším 45 let. Někteří však tento krok hodnotili jako vyvolávání paniky.

Müller to tak v případě nynější rozsáhlé objednávky jódových tablet nevidí. „Panika se tím nevyvolá, ale možná hodně pochopení pro to, že je potřeba být dobře připraven, poznamenal s tím, že jaderné elektrárny v sousedních zemích budou fungovat ještě desítky let.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

karin24 ( 23. srpna 2019 15:13 )

Banda pitomců si opět dělá ze všeho legraci, nemám slov!!!!!

prycsnima ( 22. srpna 2019 15:33 )

Na slimáky by tablety neměli???

Manowar ( 22. srpna 2019 15:19 )

V Německu máte už horší katastrofu.

agfor ( 22. srpna 2019 13:17 )

A teď už jenom chybí, aby nám svazačka (prý fyzička) zakázala Temelín, abychom museli z Reichu kupovat i předraženou elektřinu. Mimochodem, skopčákům nevadí, že svítí naším proudem z Temelína.

Zobrazit celou diskusi