Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jeskyňáři jsou uvězněni v Tatrách 500 metrů pod zemí: Obavy o život rostou

Aktualizováno -
18. srpna 2019
16:00
Autor: ČTK, tsv, tva - 
18. srpna 2019
09:10

Dva speleologové v sobotu uvázli ve Velké sněžné jeskyni v polské části Tater. Je to nejdelší a nejhlubší jeskyně v Polsku. Speleologům přišly na pomoc téměř tři desítky záchranářů. Panují obavy o zdraví a život dvojice, nepodařilo se s ní navázat kontakt.

Jeskyňáři zůstali uvězněni asi 500 metrů pod vchodem do jeskyně poté, co po nedávných deštích stoupla hladina vody v podzemí. Na záchranné akci se nyní podílejí členové tatranské horské služby i hasiči z Krakova.

Naposledy v sobotu byli v kontaktu s uvázlými speleology jejich kamarádi, kteří šli do Velké sněžné jeskyně s nimi. Původně se jich tam už ve čtvrtek vydalo celkem šest.

Neví se, zda hladina vody v jeskyni klesá nebo stoupá

„Vzhledem k tomu, že jeskyňáři jsou v extrémních podmínkách už dlouho, panují vážné obavy o jejich zdraví a - není co tajit - i o život,“ uvedl podle televize TVN24 náčelník tatranské horské služby Jan Krzysztof. V jeskyni jsou asi čtyři stupně Celsia a vysoká vlhkost vzduchu. Záchranáři nemají informace o tom, zda voda klesá, nebo jí naopak přibývá.

Podle TVN24 záchranáři k jeskyni navezli velké množství vybavení a techniky, z čehož se dá usuzovat, že se připravují na to, že záchranná akce potrvá ne hodiny, ale dny. Krzysztof nevyloučil ani použití výbušnin k odstřelu skal. Na místo mají dorazit také posily z nedalekého Slovenska.

Délka chodeb ve Velké sněžné jeskyni dosahuje téměř 24 kilometrů. Ne všechny jsou zcela prozkoumané.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi