Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Papež František sepsul potraty: Je to, jako když si objednáte nájemného vraha

Autor: Darina Jíchová - 
27. května 2019
10:33

Papež František o víkendu vystoupil na protipotratové konferenci Ano, životu. Při svém projevu mluvil o potratech a připodobnil je k nájemné vraždě. Podle svatého otce potrat není přijatelný za žádné situace, a to ani když je plod vážně nemocný a těhotenství by mohlo ohrozit život matky. Papež vyzval gynekology, aby podpořili matky k donošení dítěte, informovala stanice CNN.

„Je snad legální ukončit lidský život, abychom vyřešili nějaký problém? Je legální najmout si vraha, aby to vyřešil?“ prohlásil papež na konferenci. „Ne, není to legální. Ukončit lidský život nebo si najmout nájemného vraha nikdy není legální,“ dodal Svatý otec.

K potratům vede odpor k postiženým dětem

Podle Vatikánu se konference účastnilo kolem 400 lidí ze 70 světových zemí. V publiku byli převážně lékaři a zástupci různých diecézí. Papež František rovněž vystoupil proti trendu, který podle něj dominuje současné kultuře. Je jím „strach a odpor vůči postiženým dětem“, což papež označil za hlavní důvod potratů.

„O žádném člověku nelze říct, že je nekompatibilní s životem, ne kvůli jeho věku, ne kvůli jeho zdravotnímu stavu, ne pro způsob jeho života,“ zdůraznil papež. „Každé dítě je dar.“ Svatý otec se vyjádřil k případům, kdy se očekává, že dítě nepřežije porod, nebo zemře krátce po něm. „Dítě by mělo obdržet veškerou lékařskou péči již v děloze, pomůže to rodičům vyrovnat se se zármutkem,“ vysvětlil.

Papežovy výroky jsou nepřijatelné

Není to poprvé, kdy papež ostře vystoupil proti potratům. V minulém roce rovněž prohlásil, že „když matka jde na potrat, je to totéž, jako když si někdo objedná nájemného vraha, aby ho zbavil problému“. Papež František je často terčem kritiky aktivistů kampaně „pro volbu“, mezi papežovy kritiky patří například i německá ministryně pro rodinu Franziska Giffeyová. „Naprosto nepřijatelné,“ řekla k výrokům Svatého otce politička.

„Nemůžeme akceptovat, aby ženy, které se svobodně rozhodnou pro přerušení těhotenství, takhle stigmatizoval a přirovnával je k nájemným zabijákům. Jsou to zbytečná nařčení a urážky,“ uvedla Giffeyová.

Zákaz potratů v USA

Tématu zákazu, nebo legalizace potratů se v poslední době věnuje zvýšená pozornost, zvláště kvůli situaci ve Spojených státech. Počátkem května guvernér státu Georgia Brian Kemp podepsal zákon zakazující potraty od chvíle, kdy je zaznamenán tlukot srdce plodu. K tomu může dojít už v 6. týdnu těhotenství, většina žen tehdy ještě ani neví, že jsou těhotné.

Republikánská Alabama rovněž přijala téměř naprostý zákaz potratů. Lékaři, který by zákrok provedl, hrozí až 99 let ve vězení. Zákon neobsahuje žádné výjimky pro oběti znásilnění nebo incestu, umělé přerušení se připouští pouze, pokud by těhotenství „vážně ohrozilo život matky“.