Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Papež mezi muslimy odsloužil mši pro nevídaný dav. Katolíky povzbudil

Autor: ČTK, kal - 
5. února 2019
10:00

Celkem 170 tisíc věřících a mezi nimi i tisíce muslimů. Takovou návštěvu měla mše pod širým nebem, kterou papež František na závěr návštěvy Spojených arabských emirátů odsloužil v Abú Zabí. Informovala o tom agentura AFP s tím, že tak velké veřejné shromáždění je v emirátech nevídané. Dřívější odhady hovořily o počtu 135 tisíc účastníků. Papež František se v neděli stal první hlavou katolické církve, která navštívila Arabský poloostrov, kolébku islámu.

Mši ze stadionu v Abú Zabí vysílala místní televize v přímém přenosu. Na 50 tisíc lidí se jí účastnilo přímo na stadionu, dalších více než sto tisíc lidí ji sledovalo za branami stadionu na velkoplošné obrazovce.

Během mše zazněla řada jazyků, kromě angličtiny, arabštiny a italštiny to byla také francouzština, korejština či tagalština, kterou se hovoří na Filipínách. Právě lidé z Filipín a Indie tvoří velkou část z téměř milionu katolíků, kteří žijí a pracují ve Spojených arabských emirátech.

„Zcela jistě pro vás není jednoduché žít daleko od domova, chybí vám přízeň vašich milovaných a možná i cítíte nejistotu ohledně budoucnosti. Ale Bůh je věrný a svůj lid neopouští,“ povzbudil papež místní katolíky během mše.

Na rozdíl od jiných islámských států regionu mohou v SAE křesťané svou víru volně praktikovat. I v této devítimilionové zemi je ale nelegální snažit se získávat nové věřící k jinému náboženství než k islámu či vzdát se islámu a přejít na jinou víru, což se trestá i smrtí.

Papež přijel do SAE v neděli na pozvání korunního prince emirátu Abú Zabí. Během návštěvy mimo jiné podepsal za Vatikán s imámem mešity al-Azhar, považované za sídlo hlavy sunnitského islámu, dokument o společném boji proti extremismu. Papež při pobytu v SAE také vyzval k větší spolupráci mezi křesťany a muslimy a odsoudil válku v Jemenu i další konflikty na Blízkém východě.

pavel11 ( 5. února 2019 10:18 )

Moc hezká komedie ale dns,zítra za týden,měsíc už budou muslimové vraždit,podřezávat,řezávat hlavy,znásilnovat,terorismus.To nejhorší že jim je to jedno jestli je to žena,dítě,děda,bába,neviný zabíjet nevěříci má islám na prvém místě. A to napadal poslanec SPD a za to ho ještě budou vyšetřovat,hanit že řek názor,pravdu!! poslanci jste ubožáci,zaprodanci.

Zobrazit celou diskusi