Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Populismus,“ cupují biskupové zdanění restitucí. Komunisté se podle nich za 70 let nezměnili

Aktualizováno -
23. ledna 2019
16:39
Autor: ČTK, FiM - 
23. ledna 2019
14:03

Triumf populismu nad zdravým rozumem a právním státem. Tak vnímá schválení novely o zdanění navrácené peněžité části církevních restitucí sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl, uvedl to na svém Twitteru. Poslanecká sněmovna ve středu schválila novelu zákona, kterou předložili poslanci KSČM. Historik Jaroslav Šebek řekl, že prosazení novely svědčí o tom, že komunisté v české společnosti přes relativní neúspěch v posledních parlamentních volbách stále hrají jednu z klíčových rolí.

Peněžité náhrady církve dostávají od státu za majetek, který vydat nelze. Zdanění náhrad, o které komunisté usilují, patří k podmínkám této strany pro toleranci menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD. Předloha nyní poputuje do Senátu, kde se předpokládá její zamítnutí. Dolní komora by se jí v takovém případě zabývala znovu. Kritici novely tvrdí, že by se danila náhrada za ukradený majetek a že návrh je protiústavní.

„Sněmovna se rozhodla rezignovat na základní atributy právního státu, jakými jsou zásady právní jistoty, ochrany legitimního očekávání nebo dodržování smluv. Záměr zdanit finanční náhrady podle zákona o majetkovém vyrovnání považuji za protiústavní. Je smutné, že v roce 30. výročí pádu komunismu jsou to komunisté, kdo u nás určuje politiku státu ve vztahu k církvím,  řekl právník Jakub Kříž, který se církevními restitucemi zabývá.

„K dnešnímu hlasování ve Sněmovně chci říci jediné: zvítězil populismus nad zdravým rozumem a právním státem!“ uvedl na sociální síti Přibyl. Katolická církev, jež je příjemcem nejvyšší sumy vyplácené v náhradách, opakovaně říká, že církevní restituce v současné podobě nejsou nadhodnocené a jsou výhodné pro stát i obyvatele ČR. Součástí zákona o majetkovém vyrovnání je i odluka církví od státu.

„Nejedná se totiž o žádný nový příjem, který by podléhal daňovému přiznání, ale o splátku náhrady, která se z podstaty věci nedaní. Muselo by jít o nějaké speciální zdanění, které by se však věcně blížilo spíše konfiskaci, protože by se jednalo o zabavení části financí, které církvím a náboženským společnostem již náleží v rámci majetkového vyrovnání podle zákona a ve smyslu uzavřených smluvních závazků,“  uvedl.

Katolická církev, jež je příjemcem nejvyšší sumy vyplácené v náhradách, opakovaně říká, že církevní restituce v současné podobě nejsou nadhodnocené a jsou výhodné pro stát i obyvatele ČR. Součástí zákona o majetkovém vyrovnání je i odluka církví od státu.

Šebek dodal, že pokud by církve mohly řádně hospodařit se svým majetkem, byl by výnos do státní pokladny vyšší, než bude ze zamýšleného zdanění. Připomněl, že takzvané církevní zákony, jimiž komunistický režim zavedl kontrolu nad životem církví a náboženských společností v Československu, byly přijaty v roce 1949. Komunistický návrh na zdanění tak vnímá jako smutný dárek komunistů k 70. výročí této události.

„Řada původně církevních památek a staveb pak ve vlastnictví státu zchátrala, je to (návrh na zdanění) od komunistů farizejské,“ řekl Šebek. Rétorika komunistů se podle něj ani za 70 let nezměnila. „Demokratické strany včetně hnutí ANO by neměly naskakovat na komunistickou propagandu,“ řekl. K propagandě řadí i nedávno vydanou knihu bývalého předsedy KSČM Miroslava Grebeníčka o církevních restitucích a údajné škodlivosti církve.

Zákon o církevních restitucích z roku 2012 počítá s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávají, mají církve během 30 let získat 59 miliard korun navyšovaných o inflaci. Náhrady jsou vypláceny podle tohoto zákona už od roku 2013.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Taurus70 ( 23. ledna 2019 19:25 )

Jeste ze to tak dopadlo ,chvala Bohu😂😂

husak44 ( 23. ledna 2019 15:20 )

Církev se nezměnila 2000let. Nechali si vrátit půlku republiky, přitom některé majetky vůbec nevlastnili. Všechno nakradli v čarodějnickejch procesech,odpuskach atd. Čím hůř se budete mít na zemi tím líp se budete mít v nebi. Tohle cpali lidem .kurwi.

nilud ( 23. ledna 2019 14:39 )

salto-

salto ( 23. ledna 2019 14:32 )

Komouši se sice za 70 let nezměnili, ale církev - ta se nezměnila několik set let

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa