Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Papež na Balkánu: Hájil vstřícnost k migrantům a chce lepší vztahy s ortodoxními církvemi

Aktualizováno -
5. května 2019
16:35
Autor: ČTK - 
5. května 2019
09:25

Papež František dnes zahájil svou třídenní cestu do Bulharska a Severní Makedonie. Pro hlavu katolické církve to bude náročná a choulostivá návštěva dvou balkánských zemí, v nichž dominuje východní ortodoxní církev a katolíci v nich představují drobnou menšinu.

Jedním ze záměrů papežovy cesty je proto zlepšit vztahy s tamními ortodoxními církvemi v rámci snah Vatikánu o případné sjednocení mezi východními a západními větvemi křesťanství, které rozdělilo schizma z roku 1054.

V Bulharsku navštíví papež města Sofia a Rakovski, odpoledne bude sloužit mši na náměstí v centru bulharské metropole.

Papež se setkal s pravoslavným patriarchou Neofitem a navštíví pravoslavnou katedrálu v Sofii. Nejvyšší představitelé pravoslavné církve v Bulharsku ale předem oznámili, že se nezúčastní modliteb nebo bohoslužeb s papežem.

Bulharská pravoslavná církev minulý měsíc vysvětlila svou pozici v prohlášení, v němž poukázala na to, že pozvání pro papeže vydaly státní autority. Naznačila tak, že jí byla v plánování Františkovy návštěvy přisouzena jen druhořadá role.

František vyzval ke vstřícnosti vůči migrantům

Papež František na úvod své první návštěvy Bulharska dnes vyzval tamní obyvatele i vládu, aby byli vstřícnější vůči migrantům. Podle papeže by si měli uvědomit, že běženci utíkají před válkou a bídou. Informovala o tom agentura AP. Papež dnes v Sofii mimo jiné navštíví uprchlické centrum a odslouží mši. 

Papež dorazil do Sofie dopoledne, na letišti ho přivítali mimo jiné apoštolský nuncius, arcibiskup Anselmo Guido Pecorari a bulharský premiér Bojko Borisov. Poté papež zamířil do prezidentského paláce, kde před zástupci vlády mimo jiné prohlásil, že by Bulhaři neměli zavírat oči ani srdce těm, „kteří klepou na jejich dveře“. Migranti podle něj utíkají před válkou, konflikty a hroznou chudobou, aby našli „bezpečí a příležitost“. 

Bulharská středopravá vláda zastává odmítavý postoj k migrantům, prosazuje například zřízení uprchlických center mimo území unie a odmítla se připojit ke globálnímu paktu OSN o migraci.

Papež František, který se po celou dobu svého pontifikátu zasazuje o vstřícnější postoj vůči migrantům, dnes navštíví uprchlické centrum na předměstí Sofie. V něm jsou zejména běženci ze Sýrie a z Iráku.

Na programu má též setkání s pravoslavným patriarchou Neofitem. Nejvyšší představitelé pravoslavné církve v Bulharsku ale předem oznámili, že se nezúčastní modliteb ani bohoslužeb s papežem. Minulý měsíc pravoslavná církev v Bulharsku vysvětlila tento postoj mimo jiné tím, že pozvání pro papeže vydaly státní úřady. Naznačila tak, že jí byla v plánování Františkovy návštěvy přisouzena jen druhořadá role.

Jogurt od premiéra

Premiér Borisov věnoval papeži několik darů, včetně jednoho kuriózního - dal mu též bulharský jogurt. Borisov to podle AP vysvětlil tím, že se doslechl, že papež poprvé slyšel o Bulharsku jako dítě v rodné Argentině, když mu babička dala bulharský jogurt. Hlava katolické církve byla naposledy v Bulharsku v roce 2002, tehdy jí byl papež Jan Pavel II.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

CAVESMAN ( 5. května 2019 18:07 )

nakopat toho ***a i s běženci někam do negroidní země

andorea ( 5. května 2019 17:37 )

Pro mne je papežem stále Benedikt XVI. Takže tenhle Argentinec ať si hlásá
co chce, nezajímá mne.

Sibyla ( 5. května 2019 13:37 )

v Sýrii i při válce bylo dostatek bezpečných území - ale to by museli
ti "chudáci" pracovat. Takhle jen natáhnou ruku ...
Když navštíví papež bílé země, tak vyzývá k solidaritě. Když
navštíví muslimské země, tak se klaní a líbá špinavé nohy 

Nezadat ( 5. května 2019 10:30 )

Doufám,že vyslancovi z pekla nakopou řííííť.

Zobrazit celou diskusi