Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kalousek plísnil Vondráčka za fotky z Vatikánu. Ten se brání: Měli jsme povolení

Aktualizováno -
24. března 2019
08:00
Autor: ČTK, simao - 
22. března 2019
14:55

Papež František přijal v pátek předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka. Ten hlavu katolické církve pozval do Česka, hlava katolické církve se však k tomu nijak konkrétně nevyjádřila a dohodnuto nic není, řekl po setkání Vondráček v ČT. Sám Vondráček pak čelil kritice za to, že se fotil v jednom z římských kostelů - se zákazem fotografování v záběru. Navezl se do něj mj. Miroslav Kalousek (TOP 09). Ovšem patrně neoprávněně. Vondráček tvrdí, že měl speciální povolení fotit.

Po návštěvě Radka Vondráčka (ANO) ve Vatikánu vyvstává několik otázek. Přicestuje papež František do Česka? Vhodná příležitost pro návštěvu by byla v roce 2021, na kdy připadá 1100. výročí násilné smrti svaté Ludmily, míní Vondráček.

Spolu s Vondráčkem přišel na soukromou audienci k papežovi i předseda slovenského parlamentu Andrej Danko. Oba politici do Vatikánu přicestovali, aby si připomněli 1150. výročí úmrtí svatého Cyrila. Ten je pochován v Římě v bazilice svatého Klimenta nedaleko Kolosea.

Kalousek si rýpl do Vondráčka

A právě do baziliky svatého Klimenta Vondráček zavítal také. Fotky z ní zamířily následně na jeho profil na sociální síti.

„Vážený pane předsedo Vondráčku, ty piktogramy, na které jste se při fotografování díval, sdělují zdvořile zákaz používání fotoaparátů a mobilních telefonů. Nemohl byste, prosím, svoji výrobu ostudy omezit pouze na domácí prostředí? Děkuji,“ vzkázal Miroslav Kalousek (TOP 09).

Vondráček: Fotit se tam smělo

Z Vondráčkova týmu však vyletěla obhajoba, že v místech, kde se šéf Sněmovny fotil, žádný zákaz nebyl. „To je dost ubohé i na vás, pane kolego,“ odrážel Kalouskův útok na Twitter poslanec ANO Jaroslav Bžoch a vzkázal, že vše bylo na místě dohodnuté a v kostele natáčel i štáb ČT.

Potvrdil to později i sám Vondráček. „Všechny mohu ujistit, že kvůli mimořádné události se v bazilice sv. Klimenta fotit SMĚLO, celou mši natáčelo dokonce několik TV štábů vč. České televize. Velvyslanectví předjednalo speciální povolení pro natáčení a fotografování u priora kláštera!vzkázal.

Vondráček však ukázal i dary, které do Vatikánu přivezl – knihu o klášteře sv. Anežky a stříbrnou minci vydanou k Anežčině svatořečení. A jako hrdý Moravák mu věnoval také archivní slivovici. Jestli ji šéf katolíků pije, není jisté, ale ví se, že nepohrdne pivem ani vínem.

Církevní restituce šéf Sněmovny nevytáhl

Vondráček mluvil s papežem Františkem také o smlouvě s Vatikánem, která je sice dlouhá léta dojednaná, parlament ji ale ještě neschválil. Česko je tak jednou z posledních zemí Evropy, která nemá vztahy s centrem katolického světa upravené dohodou.

„Já jsem jeden z těch, kteří podpoří, aby smlouva s Vatikánem byla ratifikována,“ řekl Vondráček. Parlament smlouvu v roce 2003 neschválil, protože mu připadalo, že je nevýhodná a narušuje rovnoprávnost církví.

O zamýšleném zdanění církevních restitucí v Česku naopak František s Vondráčkem nemluvil. Papeže zval do Česka i prezident Miloš Zeman při audienci v dubnu 2015.

Čtyři vatikánské návštěvy

Co se týče návštěv z Vatikánu, ty byly v Česku za posledních 29 let celkem čtyři. V roce 1990 hned po sametové revoluci přijel poprvé do Československa papež Jan Pavel II. (†84). Byl v Praze, na Velehradě a v Bratislavě.

O pět let později v roce 1995 se Jan Pavel II. vrátil. Tentokrát navštívil Prahu a Olomouc. A v roce 1997 potřetí v krátké době se stejný papež kromě Prahy objevil i v Hradci Králové. Důvodem jeho cesty k nám bylo tisíc let od umučení sv. Vojtěcha. Naposledy navštívil Českou republiku v roce 2009 Františkův předchůdce Benedikt XVI., mše sloužil v Brně a ve Staré Boleslavi.

Ve Vatikánu byl i Pavel Zeman

V delegaci, kterou papež nyní přijal, byl, jak z fotek zjistil Blesk, přítomen i nejvyšší žalobce Pavel Zeman (46). Podle Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) tam jel proto, že delegace byla složená podle té slovenské. „Slováci tam měli svého generálního prokurátora, takže tam jel pan Zeman také,“ řekl Blesku mluvčí NSZ Petr Malý. Na otázku, proč tam ale prokurátora chtěli mít Slováci, nám však neodpověděl.

Samotného Vondráčka čekal v Itálii i další program. Společně e svým slovenským protějškem Dankem vzpomněli mj. památku Jana Palacha, který má ve věčném městě pomník a je po něm v italské metropoli pojmenované i náměstí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 25. března 2019 13:58 )

satanas-tatanas: A proč chlast.te Vy za bílého dne ??? Na hodně silný úplněk se nevymlouvejte, ani na brexit

marmat ( 25. března 2019 10:28 )

KDO KONEČNĚ VYPLÍSNÍ KALOUSKA, že se chová primitivně/závistivě/neuroticky a dělá ostudu nejen Poslanecké sněmovně !!?

marmat ( 25. března 2019 09:55 )

Myslíte, že jen zdenekk je posedlý...Kalousek se znemožňuje pravidelně...i když často poťouchle inspiruje/hypnotizuje/nastrčí loutku, která bublifuk vypustí ! Poslední velké JOJO mu vloni zblajznul Sobotka...To byl Kaldův "majsterstúck"

marmat ( 25. března 2019 09:50 )

Vypadá to , že s JAREM padá do cílové pásky...Protože něčí deprese přičteme zimě, ale ZDE zdenekk jede durch ....Ten by mohl 2 K= Kalousek/Kovářová nosit drinky....konečně by jeho pinožení a nenaplnění našlo své uplatnění

marmat ( 25. března 2019 09:43 )

Mám nápad...V posledních 2 týdnech jsou vítězové "POSLANECKÉ MALINY" 2 - DVA Kovářová + Kalousek = 2 KK...Takovou ostudu za pracně vykonstruované útoky na ANO Takovou blamáž by tito dva výstřední nešťastníci měli zapít STYLOVĚ = spolu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa