Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Deprese, potrat i marná snaha o syna. Minulost nové císařovny má řadu bolestí

Autor: Darina Jíchová - 
2. května 2019
11:30

Japonsko 1. května nezískalo pouze nového císaře, ale i novou císařovnu. Stala se jí bývalá diplomatka Masako Ówadová (55). Císařovna Masako přiznala, že trpí úzkostí a stresem, spojenými s nátlakem, který na ni byl vynakládán kvůli chybějícímu mužskému potomkovi. Na 17 let se kvůli tomu vzdala svých královských povinností, s manželovou korunovací se ale vrací do veřejného života, napsal deník Daily Mail. Připomeňme, že po abdikaci dlouholetého vládce, císaře Akihita (85), na trůn usedl jeho nejstarší syn Naruhito (59),

V dlouhých bílých šatech, s diamantovou korunou a s úsměvem na tváři stanula nová císařovna před tisíci Japonců, kteří se ve středu přišli podívat na své nové vládce. Během posledních 20 let se Masako na veřejnosti objevovala jen zřídka, svého manžela nedoprovázela na zahraniční cesty, vyhýbala se i tradičním slavnostem, kterých se císařská rodina pravidelně účastní.

Masako měla problém zvyknout si na nový život

Masako se za tehdy korunního prince Naruhita provdala v roce 1993, současný císař ji prý o ruku žádal třikrát. K sňatku ji přemluvil tím, že role princezny je v podstatě druh diplomatické práce. Masako ale měla problém zvyknout si na svůj nový život, zvláště pak na nátlak, aby co nejdříve porodila mužského potomka. Páru se v roce 2001 narodila dcera Aiko, která je jejich jediným dítětem.

Záhy nato, v roce 2004, lékaři diagnostikovali, že Masako trpí úzkostnou poruchou a depresí. Japonka se stáhla do ústraní. Už od počátku svého vztahu s Naruhitem byla Masako pod drobnohledem médií. Psalo se o ní jako o nepravděpodobné kandidátce, reportéři sledovali každý její krok, byla pro ně naprostou senzací. Už jen proto, že stejně jako manželka císaře Akihita byla neurozeného původu.

Palác chtěl pro prince malou a nenápadnou ženu

Už v roce 1991 císařský palác hledal vhodnou partnerku pro korunního prince země, jejich požadavky byly: nenápadná mladá žena, ne starší než 25 let, malá – její výška v podpatcích nesměla přesahovat 162 centimetrů. Masako bylo 27 let a měla „rozjetou“ skvělou kariéru jako diplomatka na ministerstvu zahraničí, pyšnila se diplomem z Harvardu a Oxfordu.

Co bylo ale nejhorší, byla její výška. Masako byla bez podpatků vysoká stejně jako Naruhito, na podpatcích se nad drobným mužem přímo tyčila. Útoky tisku začaly ještě ve svatební den mladého páru. Japonským novinářům se nelíbilo, že její svatební projev na tiskové konferenci byl o 30 vteřin delší než jejího muže.

S korunovací nového japonského císaře Naruhita se do veřejného života vrátila i jeho žena, císařovna-manželka Masako. Snímek ze svatby císařského páru v roce 1993. S korunovací nového japonského císaře Naruhita se do veřejného života vrátila i jeho žena, císařovna-manželka Masako. Snímek ze svatby císařského páru v roce 1993. | Profimedia.cz

Potrat a útoky médií

Neodpustili jí ani dlouhé čekání na potomka, Masako byla pod obrovským tlakem. Když v roce 1999 vyměnila podpatky za pohodlnou obuv a posléze zmizela z veřejnosti, ihned se spekulovalo, že korunní princezna je konečně těhotná. Šťastnou novinu v prosinci potvrdil palác, o tři týdny později ale musel informovat o jejím potratu.

Noviny, zvláště pak list Asahi Šimbun, psaly o tom, že císařská rodina tomu mohla zabránit, kdyby zrušila zahraniční cestu do Belgie. To si ale palác nenechal líbit a v prohlášení uvedl, že vinu na potratu nesou i články v Asahi Šimbunu, které „korunní princezně Masako způsobily stres“. Ani to ale nepomohlo.

Manžel jako ochránce

Další vlnu kritiky novinářů Masako sklidila v roce 2001 po porodu své dcery. Japonský trůn byl totiž stále bez následníka, následnictví se totiž nevztahuje na dívky. Naruhitovým dědicem je v současné době jeho dvanáctiletý synovec Hisahito.

Masako podle známých dlouho váhala, zda se má přivdat do patriarchální císařské rodiny. „Ochráním tě, po celý svůj život tě budu chránit,“ snažil se tišit její strachy Naruhito. Do mladé diplomatky se zamiloval na banketu španělské princezny Eleny v Tokiu v roce 1986, Masako „uháněl“ pět let. Dvakrát ji neúspěšně žádal o ruku, pár zasnoubení oznámil v roce 1991, o dva roky později se vzali.

Naruhito se snažil dostát svému slibu, často kritizoval nejen tisk, ale také zastaralý systém císařské rodiny. „Masako je unavená, neúnavně se snaží přivyknout si královskému životu, pokouší se o to už 10 let,“ korunní princ ve svém projevu z roku 2004 připustil, že jeho ženu trápí, že se nemůže aktivně účastnit diplomatických misí, byť jako korunní princezna a ne diplomatka.

Později se korunní princ za svou kritiku královského paláce omluvil, informoval také o tom, že jeho manželka trpí depresemi a úzkostnou poruchou. Naruhito však uvedl, že se chystají reformy královských povinností pro členky císařské rodiny, které budou odpovídat 21. století. Chtěl vyvážit tradiční hodnoty a vlastní moderní ideály.

Návrat do veřejného života

Masako se znovu začala objevovat na veřejnosti poté, co císař Akihito oznámil, že k 30. dubnu kvůli zdravotním problémům abdikuje. Během oslavy svých 55. narozenin Masako přiznala, že je „nejistá“ z její nastávající role císařovny-manželky.

„Když přemýšlím o své budoucí roli, často se cítím dost nejistě, bojím se, že nebudu schopna dobře sloužit lidem. Budu se ale snažit dělat pro ně to nejlepší. Pomalu se zapojím do veřejného života a přijmu více oficiálních rolí než v minulosti. Jsem šťastná,“ prohlásila nová císařovna. Její lékaři potvrdili, že se stále léčí kvůli depresím a úzkostem.

sigmae ( 2. května 2019 22:08 )

ne, v Japonsku jsem žila 6 let, zrovna když se brali, princ ji doslova
ukecal. Masako je schopná energická ambiciózní pracovitá žena,budovala si
svou kariéru a nechala se ukecat k tomu, aby z ní byla mrkací panna a
nositelka dědice. A z japonské císařské rodiny se nedá rozvést,
princezna dostane jako svatební dar dýku, že toto je jediná cesta jak
z manželství ven-sebevražda

ellka ( 2. května 2019 19:43 )

Ako ju mohli donutit? Je to vzdelana zena a do svadby bola samostatna, zila by
si nad pomery aj keby si nasla obycajneho smrtelnika.
Majskor je dalsia, ktora sa chcela vydat do prominentnej rodiny a jedine co
nezvladla bolo, ze nevedela otehotniet a porodit naslednika a nezvladla ten tlak
a konecne ked uz, tak porodila dievca, nie chlapca, takze sice bude cisarovou
manzelkou, ale po nich sa vlady ujme syn jej svagra, kedze v Japonsku, napriek
ich vyspelosti, tak stale neuznavaju zeny ako vladkyne a tak nemoze prejst
naslednictvo na ich dceru.

xyxy ( 2. května 2019 17:27 )

Je mi Masako moc líto. Jako korunní princezna a teď i jako císařovny má
mnohem méně práv a svobody než jakákoliv obyčejná Japonka. Ke svatbě
byla víceméně donucena, nebýt jí, tak Naruhito by si asi nevěstu nenašel,
protože na japonské korunní prince opravdu nestojí fronty vdavekchtivých
Japonek. Spíše se každá urozenější dívka bojí, aby to nemusela být
zrovna ona, tak si narychlo pořizují tetování, zbavují se panenství a
radši ješte pláchnou za země.

sigmae ( 2. května 2019 13:18 )

...Čím více se o něco usiluje, tím více se to vzdaluje....to mluvíte
o mně , a deprese mívám

bre-burda ( 2. května 2019 11:50 )

Deprese je neřád. Čím více se o něco usiluje, tím více se to vzdaluje.
Málokdo umí problémy hodit za hlavu a u japonců je to takřka nemožné.

Zobrazit celou diskusi