Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Školačku (†10) brutálně zabil otec, o pomoc volala marně. Premiér slíbil „vymýcení“ týrání

Autor: Darina Jíchová - 
7. února 2019
19:53

Japonský premiér Šinzó Abe se zavázal, že „vymýtí“ týrání dětí. Se slibem přišel po tragické smrti desetileté Miy Kuriharové, která zemřela krátce poté, co byla i přes jasné důkazy o špatném zacházení a bití vrácena do otcovy péče. Případ šokoval Japonsko, bohužel prý není ojedinělý, informoval deník Guardian.

Mia se svým otcem Juičirem Kuriharou žila v domě v prefektuře Čiba, nedaleko Tokia. V loňském roce se dívka svěřila svým učitelům, že ji otec bije a šikanuje. I přes četné důkazy byla po krátkém vyšetřování vrácena do péče rodičů. Na konci ledna byla dívka nalezena mrtvá v koupelně jejich domu.

Týraná dívka se obrátila na učitele

„Můj otec se ke mně chová násilnicky,“ napsala loni Mia do schránky důvěry umístěné v její škole. „Probudí se uprostřed noci, bije mě a kope. Pane učiteli, je tu něco, co můžete udělat?“ stálo v její prosbě. Mia byla na čas umístěna do ochranné péče, ale po měsíci se vrátila domů.

Škola navíc Kuriharovi poskytla kopii Miina dopisu. Experti se domnívají, že i kvůli tomu se k dívce choval více násilnicky než předtím. Kurihara následně svou dceru donutil napsat, že si všechno vymyslela. Japonský tisk uvedl, že i přes Miinu dlouhou nepřítomnost ve škole se učitelé nevydali k ní domů, aby zkontrolovali, zda je v pořádku.

Zatčeni byli otec i matka

Její tělo bylo poseto modřinami a škrábanci, podle vyšetřovatelů byla dívka také opakovaně polévána ledovou vodou. Policisté následně zatkli dívčina otce i matku s podezřením, že za Miinu smrt nesou odpovědnost. Pitva neurčila přesnou příčinu smrti, případ je stále otevřený.

Japonce situace pobouřila a tlačí na úřady, aby dětem zajistily větší ochranu před jejich násilnickými rodiči. Případ na sebe strhl pozornost nejen domácích, ale i zahraničních médií. Japonská vláda čelí značné kritice a nátlaku médií. Ukázalo se navíc, že se nejedná o ojedinělý incident.

Učitelé, policie a sociální pracovníci musí spolupracovat

Jen za minulý rok bylo na policii nahlášeno přes 80 tisíc případů týrání dětí, to je o 25 procent více než v předchozím roce. Sociální pracovníci a policisté však jen zřídkakdy oznámení o týrání nebo domácím násilí prověřují. Stěžují si na to, že na to nemají lidi, sociální pracovníci se rovněž brání tím, že není v jejich moci ochránit děti, zvláště když narazí na nespolupracující rodiče.

Po smrti Miy ale už ani úřady nezpochybňují, že musí dojít k drastické změně. Všechna podezření na týrání dětí se musí prošetřit. Učitelé, policie a sociální pracovníci spolu musí sdílet informace a spolupracovat.

Abe: „Zklamali jsme. 

„Lidé musí přijmout, že týrání dětí je závažná věc, kterou nemůže vyřešit jen jedna organizace nebo úřad,“ prohlásil právník Keidži Goto. K tématu se vyjádřil i premiér Abe. „Zklamali jsme, nebyli jsme schopni vyslyšet volání o pomoc, které dívka tak odvážně vyslovila. Jménem vlády vám slibuji, že celou záležitost bereme velmi vážně,“ uvedl premiér.

Juu (†5) nechala matka vyhladovět

Už loni Japonsko pobouřila smrt pětileté Juy Funatové, jejíž matka a nevlastní otec nechali dívku zemřít hlady. Vedlo to k zavedení nových opatření, vláda zvýšila počet sociálních pracovníků a garantovala jim moc odebrat rodičům dítě, pokud mají podezření, že ho týrají. Jua prosila svou matku o smilování. „Prosím, odpusťte mi,“ stálo v jejím deníčku, který policisté našli při vyšetřování.

 

petrw ( 8. února 2019 07:03 )

proto verim ze neopravnene jim deti neodebiraji

luklovah ( 7. února 2019 21:36 )

Zlatý Barnevernet ten by byl potřeba v Japonsku a všude kde se týrají děti a hlavně i u nás.Aspon někde ty děti někdo chrání.

iFender ( 7. února 2019 21:00 )

Velke tresty vice ochrany,vice kontrol to ano.Hlavne si tam nezavedte ten norsky urad pro mladez „Barnevernet“,ktery pripomina gestapo!

HledacPravdy ( 7. února 2019 20:54 )

To je hnus pozavíral bych tak 20 lidí, ve škole, sociálku a všechny. A fotra bych humánně popravil, matka doživotí.. Hnus, chudák holka.

Zobrazit celou diskusi