Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Japonce čeká při korunovaci desetidenní volno. Lidé jsou zděšení, neví, co s ním

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
4. dubna 2019
23:00

Japonci se připravují na počátek další éry spojenené s korunovací nového císaře. Ve středu 1. května se vlády ujme korunní princ Naruhito (59), na trůnu po 30 letech nahradí svého otce Akihita (85), který se ze zdravotních důvodů rozhodl k 30. dubnu abdikovat. S oslavami korunovace je spojené desetidenní volno, Japonci jsou však z této vyhlídky zdešení. Obávají se především turistů, napsal deník The Guardian.

V Japonsku doslova nastává konec jedné velké epochy, po 30 letech na trůnu 30. dubna oficiálně abdikuje císař Akihito, s jeho odchodem skončí období nesoucí jméno Heisei, které se dá přeložit jako „všudypřítomný mír“. Nastupující éra vlády jeho syna Naruhita se bude nazývat Reiwa, což znamená řád, pokoj či harmonii.

V Japonsku s prvním květnem nastane nová éra. Epocha vlády nastupujícího korunního prince Naruhita se bude nazývat Reiwa, což znamená řád, pokoj či harmonii. V Japonsku s prvním květnem nastane nová éra. Epocha vlády nastupujícího korunního prince Naruhita se bude nazývat Reiwa, což znamená řád, pokoj či harmonii. | Reuters

Japonci se obávají i davu turistů

U této příležitosti dostali Japonci povinné desetidenní volno od 27. dubna do 6. května. Většina lidí po celém světě by tuto informaci uvítala, ne však Japonci. Ti jsou z představy nerušených prázdnin vyděšení. Korunovace spadá do období státních svátků známých jako „Zlatý týden“, kdy do země míří davy turistů.

Japonci se obávají, že turisti přeplní důležitá místa a svou přítomností zničí oslavy korunovace. Mnoho lidí, hlavně ti dostávající zaplaceno od hodiny, truchlí nad ztátou přijmu. Rodiče si zase lámou hlavu s tím, jak během 10 dlouhých dnů zabaví své potomky.

„Pro rodiče, kteří plně spoléhají na školy a družiny, jsou takhle dlouhé prázdniny horor. Jesle, školky, školy, družiny a všechny podobné instituce budou zavřené,“ postěžovali si jeden z rodičů na twitteru.

Pocit viny kvůli volnu

Někteří Japonci nevědí, co si s volnem počít. „Abych pravdu řekl, nevím, co budu s tolika dny volna dělat,“ svěřil se na sociálních sítích jednatřicetiletý Seišu Sato. „Kdybych chtěl cestovat, všude bude narváno, plus ceny budou přemrštěné. Možná pojedu za rodiči,“ jeho rozpoložení plně koresponduje s průzkumem, který zveřejnil deník Asahi.

Podle ankety 45 procent respodentů není spokojeno s tak dlouhým volnem, desetidenní prázdniny uvítalo jen 35 procent dotazovaných. Průzkum ukázal, že většina lidí se bude muset také vyrovnat s pocitem viny kvůli tomu, že jsou doma a ne v práci. Což je prý u Japonců během dlouhodobějších dovolených běžné.

Japonci jsou známí workoholici 

Japonci si během roku zřídka vybírají nějaké volno, někdy pracují i přes svátky. Znatelné je to hlavně v porovnání s ostatními státy, například Francouzi si za rok včetně svátků berou zhruba 30 dní volna. Japonci mají ročně k dispozici 20 dní dovolené, většinou ale využívají jen polovinu. Deník Asahi tyto údaje čerpal z výzkumů cestovní agentury Expedia Japan.

Zhruba 60 procent respodentů to vysvětlilo tím, že se cítí vinni, když čerpají své placené volno. Dodali, že na to má vliv i nesouhlasný postoj jejich šéfů. Navíc Japonci patří mezi celosvětově známé workoholiky.

Smrt z přepracování

Toto pondělí japonská vláda přijala zákon, který stanovuje maximální délku pracovního dne. K tomuto řešení přistoupili poté, co v zemi vzrostl počet tzv. karoši, neboli úmrtí z přepracování.

Současně také vláda schválila novelu migračního zákona, Japonsko se během následujících pěti let otevře zhruba 340 tisíci zahraničních dělníků. Jde o prostředek, jak se vyrovnat s vážným nedostatkem pracovních sil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Taurus70 ( 5. dubna 2019 07:06 )

To jejich klaneni a falesne usmevy 😦😦

dietr ( 4. dubna 2019 23:44 )

Nechápu, jak takový připos..ný národ mohl ovládat půl Asie.

Zobrazit celou diskusi