Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Japonskému císaři se udělalo zle. Lékaři se strachují o jeho mozek

Autor: Darina Jíchová - 
2. července 2018
09:30

Japonský císař Akihito (84) náhle zrušil všechny své schůzky a jednání. Císařský palác oznámil, že se mu v noci udělalo špatně a lékaři mu doporučili odpočinek na lůžku. Obávají se navíc, že se mu přestává okysličovat mozek, a jeho stav budou nadále pečlivě sledovat, informoval deník New York Times.

Císařský palác oznámil, že v pondělí ráno byl do paláce povolán lékař. Zavolala ho císařovna Mičiko poté, co zjistila, že její manžel trpí nevolnostmi, je mu mdlo a silně se potí. Podle lékařů tyto symptomy vyvolalo nedostatečné okysličování mozku. Císaři nařídili klid na lůžku a jeho stav budou dál sledovat.

Všechny císařovy schůzky byly narychlo odvolány nebo přesunuty. Některé jeho dnešní povinnosti převezme císařovna Mičiko. Místo svého muže se dnes například sejde s princeznou Ajako, dcerou císařova bratrance, která minulý týden oznámila svatbu s neurozeným mužem.

Císařův poslední rok na trůnu

Akihito ze zdravotních důvodů v prosinci 2017 oznámil svou abdikaci, v květnu 2019 se vlády ujme jeho nejstarší syn, korunní princ Naruhito.  Císařský pár během tohoto roku hodlá cestovat po zemi a navštívit ta nejklíčovější japonská místa. Svou cestu začali v Okinawě, kde se pomodlili za oběti 2. světové války.

Přestože na japonského císaře už není pohlíženo jako na božskou bytost a jeho role je převážně ceremoniální, mezi obyvateli se těší obrovské oblibě.

Zobrazit celou diskusi