Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vrátí se klan Bushových do Bílého domu? Šanci může mít vnuk exprezidenta

Autor: Darina Jíchová - 
27. března 2019
13:19

Členové Bushovy rodiny mezi sebou často vtipkují, kdo se chopí rodinné tradice a stane se prezidentem Spojených států. Terčem vtípků je v poslední vnuk exprezident George H. W. Bushe (†94) George P. Bush (42), který je v současnosti jediným členem republikánské dynastie, jenž aktivně působí v politice. Doma mu ze srandy říkají „čtyřicet sedmičko“, příbuzní tím narážejí na to, že 41. prezidentem byl Bush starší, 43. pak jeho syn George Bush mladší, 45. post rodině utekl – republikáni ale uvažovali o Jebu Bushovi, funkce 47. prezidenta by se tak klidně mohla vrátit Bushům, uvedla stanice CNN.

George P. Bush je nejstarším synem exguvernéra Floridy Jeba Bushe, který v roce 2015 oznámil kandidaturu na 45. prezidenta USA, už v lednu 2016 však svou kampaň přerušil. Patřil mezi republikány, kteří byli proti kandidatuře současného prezidenta Donalda Trumpa. George P., jak mu rodina říká, je v současnosti jediným Bushem v politice.

Rodinná tradice

Je si dobře vědom toho, že má před sebou dost obtížný úkol, dostát všem očekáváním a vyrovnat se odkazu nejen svého otce a strýce, ale především svého dědečka. Smysl pro povinnost a službu státu byla všem Bushovým dětem a pravnoučatům vštěpována už od útlého dětství.

Politickou tradici začal částečně už Samuel P. Bush, který ve 30. letech 20. století zasedal v několika komisích prezidenta Herberta Hoovera. Aktivně se do vlády však jako senátor zapojil až jeho syn a otec Bushe staršího Prescott S. Bush.

„Barbara Bushová měla oblíbenou radu: Netrapte se, jestli vás děti neposlouchají. Strachujte se, jestli vás pozorují,“ řekl Jean Becker, který působil jako personální šéf Bushe staršího. Dodal, že je jasné, že Bushovy děti i jeho pravnoučata ho „sledovaly velmi důkladně“.

Jediný Bush v politice

Dlouholetá tradice ale nyní visí na vlásku, v politice je pouze George P. „Do politiky jsem se v podstatě narodil,“ komentoval svou volbu povolání v rozhovoru pro CNN. „Můj dědeček mě od malička inspiroval, díky němu jsem vstoupil do úřadu a sloužím dobrým lidem státu Texas,“ dodal George P. Doplnil, že v každém rozhodnutí při něm rovněž stála jeho babička, bývalá první dáma Barbara Bushová.

„Samozřejmě, politika není jediné odvětví, jehož prostřednictvím můžeme sloužit lidu,“ prohlásil. „Když se podíváte na mou generaci, mnoho z nás se rozhodlo jednat a něco dělat, je tomu tak právě díky americkým hrdinům, jakým byl můj dědeček,“ vysvětlil George P., o možných aspiracích na prezidenta ale prozatím mlčí.

George P. Bush, na snímku s otcem Jebem a strýcem, exprezidentem Georgem Bushem mladším. George P. Bush, na snímku s otcem Jebem a strýcem, exprezidentem Georgem Bushem mladším. | Reuters

V USA jsou také velmi populární dcery exprezidenta Bushe mladšího, dvojčata Jenna Bushová Hagerová a Barbara Bushová Coyneová (obě 37). Společně napsaly několik knih včetně knih pro děti. Jenna je moderátorkou pořadu televizní stanice NBC, Barbara je aktivistka. Hluboce ji poznamenal výlet do Ugandy, kam vycestovala se svým otcem.

Budoucnost politického klanu

Šokovalo ji, kolik lidí nemá přístup k lékařské péči a lékům, které potřebují, z toho důvodu se stala spoluzakladatelkou neziskové zdravotnické organizace Global Health Corps.

Veřejně aktivní jsou i děti Neila Bushe: Pierce Bush (32) a Lauren Bushová Laurenová (34). Pierce je ředitelem texaské nadace, které se stará o tisíce sociálně znevýhodněných dětí. Řekl, že nejlepší rada, kterou kdy dostal, byla slova jeho dědy: „Chceš pomoct? Neboj se si ušpinit šaty, tak se pozná, žes něco udělal.“

Bývalá modelka Lauren svými kampaněmi bojuje proti světovému hladu, je spoluzakladatelkou projektu FEED, společnost vyrábí recyklovatelné obaly. Výtěžek z jejich prodeje jde na nákup potravinových balíčků určených pro oblasti, kde děti trpí podvýživou.

Prezidentův odkaz

Exprezident Bush starší měl 17 vnoučat, řada z nich teprve své kariéry začíná. Jeho vnuk Charles Walker Bush (29), syn nejmladšího exprezidentova syna Marvina, následoval dědových stop a vstoupil do armády, slouží jako mariňák. Ashley Bushová (29) filmově zpracovala sérii týkající se ženských podnikatelek.

„To, co dělá tahle generace, čeho už dosáhli a kam jejich práce povede, je ten největší odkaz, který tu George a Barbara po sobě zanechali,“ domnívá se Becker. Bush starší zemřel loni v listopadu, svou ženu přežil jen o půlroku.

Drogy a vězení

Skandály a problémy se nevyhnuly ani Bushovým. Patří mezi ně i zatčení Noelle Bushové (41), mladší sestry George P., která kvůli držení drog skončila v roce 2002 na 10 dní ve vězení. Jeb Bush v roce 2016 během své krátké kampaně potvrdil, že jeho dcera úspěšně porazila svou drogovou závislost. Noelle se od té doby na veřejnosti pohybuje jen zřídka, výjimku udělala u příležitosti pohřbu svých prarodičů.

 

Zobrazit celou diskusi