Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Přestaňte ubližovat rodinám,“ vzkazují migranti Trumpovi. Úřady po měsíci vrátily roční holčičku

Autor: Darina Jíchová - 
1. února 2019
20:25

Třiadvacetiletá Sindy Ortizová Floresová si po několika týdnech vyzvedla svou osmnáctiměsíční dceru na letišti v kalifornském San Franciscu. Holčička byla od 28. prosince v péči úřadů, její otec, se kterým přešla americko-mexickou hranici, je ve vazbě a čeká na soud. Pro prezidenta USA Donalda Trumpa, jehož přísný postoj vůči nelegálním migrantům způsobil rozdělování rodin, měla rozrušená matka vzkaz vyjadřující pocity všech uprchlíků: „Přestaňte ubližovat rodinám!“ Zprávu přinesl deník Daily Mail.

Ortizová neskrývala slzy úlevy, když po více než měsíci znovu spatřila svoji dceru Grethshell Juliet. Dítě pevně svírala v náručí a nechtěla se od něj odloučit ani na chvilku. Ortizová a její rodina byly součástí migrantské karavany mířící do USA. V Mexiku se ale rozdělili a Grethshell se svým otcem Kevinem Venturou Corralesem byla na hranicích zadržena americkými strážníky.

Holčička skončila v detenčním centru

Venturu zatkli a odvezli do vazby, dívku předali lidem z ministerstva zdravotnictví a pečovatelských služeb. Grethshell strávila skoro 5 týdnů v detenčním centru v Texasu, kam ji ministerstvo umístilo. Ortizová a její další dvě děti se vydaly do San Francisca, matka od prosince po své dceři pátrala.

Migranti mířící ze Střední Ameriky do USA často skončí v detenčních centrech, jsou mezi nimi i malé děti a těhotné ženy. Migranti mířící ze Střední Ameriky do USA často skončí v detenčních centrech, jsou mezi nimi i malé děti a těhotné ženy. | Reuters

Rodina kvůli strachu z perzekuce utekla loni v říjnu z Hondurasu. Jejich plánem bylo dostat se do San Francisca, kde mají rodinu, a požádat o azyl. Ortizové se povedlo i s dětmi dopravit k příbuzným a podat žádost, ta se nyní zpracovává. O osudu manžela a dcery neměla ani ponětí.

Po zoufalé matce chtěli, aby návrat dcery zaplatila

„Byla jsem zoufalá a bezradná, vůbec jsem nevěděla, co dělat,“ popsala Ortizová. „Byla jsem nervózní, stále jsem přemýšlela o tom, jestli mi dceru vrátí, nebo ne,“ dodala. Lisa Castellanosová, právnička z organizace Mijente, která se případy migrantů zabývá, uvedla, že vláda chtěla po Ortizové, aby zaplatila v přepočtu 89 tisíc korun a pořídila si kreditní kartu, jinak že jí dceru nevydají.

Castellanosová se ale do kauzy vložila a zapojila také média. Po značném nátlaku se vláda rozhodla rozsudek stáhnout a vrátit dítě matce. Ortizová se svěřila novinářům, že cítí, jak dceru zážitek ovlivnil a změnil. „Je malá, v tomto věku jsou pro ni rodiče všechno. Bude to na ni mít tvrdší dopad než na starší děti,“ potvrdila matčinu domněnku psycholožka Chandra Ghoshippenová.

Otec rodiny čeká na rozsudek

Úředníci z Úřadu pro přistěhovalectví a výběr cel vysvětlili, že to nebylo poprvé, co byl Ventura zadržen při nelegálním vstupu do země, doplnili, že dceru od něj oddělit museli. Muž byl zatčen už čtyřikrát, pokud ho soud shledá vinným, může skončit na rok ve vězení. Na kontě má podle strážníků i další menší přestupky. Poslední informace o Venturovi sdělil tisku jeho právní zástupce Eric Fish v pondělí. Jeho klient je ve vazební věznici v Arizoně.