Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tisícům školaček žehlí matky prsa horkým kamenem. Ukončí utrpení tělocvikářky?

Autor: Darina Jíchová - 
26. března 2019
21:40

Žehlení prsů je brutální tradice původem z afrického Kamerunu. Dospívajícím dívkám jsou nahřátým předmětem, obvykle těžkým plochým kamenem, stlačována prsa, aby se zabránilo jejich růstu. Archaická zvyklost je silně rozšířená mezi africkými menšinami ve Velké Británii, podstupují ji tisíce dívek. Vzdělávací odbory rozhodly, že žehlení prsou a nebezpečí s ním spojená se musí stát povinnou součástí školních osnov, informovala stanice BBC.

Počátkem roku 2019 reportéři Guardianu odhalili, že nespočet dívek si stále prochází bolestnou procedurou. Žehlení prsů přitom provádějí jejich vlastní matky, které je tak chtějí chránit před „chlípnými pohledy mužů“. Praktika má nespočet nepříznivých důsledků, ženy se zažehlenými prsy mají problémy s kojením, řada z nich má v prsech cysty, u některých se v nízkém věku objevila rakovina prsu.

Lékaři navíc upozornili, že žehlení prsů nefunguje a na jejich růst nemá žádný vliv. Do záležitosti se nyní vložila i vláda. Ministerstvo vnitra oznámilo, že učitelé mají povinnost nahlásit každé podezření z tohoto skutku. Poslankyně Nicky Morganová dodala, že je nejdřív nutné v problematice učitele vzdělat. Stejného názoru jsou i vzdělávací odbory, které kvůli tomu chtějí měnit školní osnovy.

Matka před bolestivým rituálem zmínila chtivé muže

S reportéry BBC o své zkušenosti s žehlením prsů promluvila také Kinaya. Její rodina je původně ze západní Afriky, odkud pochází i tradice. Sama proceduru podstoupila, když jí bylo 10 let. „I když ti to nechci udělat, musím. Muži ti začnou nadbíhat, budou chtít sex,“ vysvětlila jí tehdy matka, proč jí musí ublížit.

Kinaya vypověděla, že jsou to většinou matky nebo babičky, které žehlení provádějí. Užívají k tomu nahřáté předměty jako kameny nebo měchačky, které přiloží na prsa. Někdy jde jen o stlačení, někdy se rostoucí prsa masírují. Podle Kinayi to zabere celé měsíce. „Bolesti se nikdy nezbavíte,“ dodala žena.

Video  Lejla Abbásová: Důvody ženské obřízky? Z 99 procent babské pověry a strachy  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Trauma na celý život

„Nesmíte u toho ani brečet. Prý byste tak zahanbila rodinu, musíte prokázat, že jste silná dívka,“ popsala pověry spojené s tradicí. Kinaya je nyní dospělá a sama je matka dvou dcer. Když její nejstarší oslavila desáté narozeniny, Kinayina matka navrhla, že by jí měly zažehlit prsa.

„Řekla jsem jí ne. Ne, moje děti. Moje dcery si neprojdou tím, co já. Dodnes z toho mám trauma,“ zmínila Kinaya a odstěhovala se s dcerami pryč. Bála se, že její matka by proceduru provedla i bez jejího svolení.

Přes tisíc dívek si v Británii podle všeho prošlo žehlením prsů. Na rozdíl od ženské obřízky, o které se veřejně mluví, zůstává tento fakt téměř bez povšimnutí. Problematiku otevřela ve svém programu také novinářka Victoria Derbyshireová. Jedna z žen, které si pozvala, vypověděla, že netušila, že žehlení prsů je něco nenormálního, dokud si v šatnách při převlékání na tělocvik nevšimla, že její spolužačky vypadají jinak než ona.

Učitelé se musí naučit rozpoznat znaky žehlení prsů

Žena uvedla, že ji to velmi rozrušilo. Ještě horší vliv měla tradice na její mladší sestru, které doma matka žehlila prsa už od osmi let. Učitelé ani nepostřehli, jak se dívka stáhla do sebe, nejpatrnější to bylo právě při tělesné výchově, na kterou nechtěla vůbec chodit.

K žehlení prsů se nejčastěji užívá kámen. K žehlení prsů se nejčastěji užívá kámen. | Getty Images, archiv Blesku, profimedia.cz

„Kdyby tělocvikářka věděla, na co se zaměřit, co hledat, na co se ptát, mohla poskytnout sestře, mně i dívkám jako my potřebnou pomoc,“ sdělila žena Derbyshireové. Kiri Tunsková, ředitelka Národních vzdělávacích odborů, se proto obrátila na učitelské sbory, převážně právě na tělocvikáře, požaduje, aby se učitelé naučili rozpoznávat znaky toho, že jsou jejich žačky obětí žehlení prsů.

Tunsková chce rovněž dosáhnout toho, aby žehlení prsů, stejně jako ženská obřízka, bylo od roku 2020 povinnou součástí osnov předmětu rodinná a sexuální výchova. S tím souhlasí i poslankyně Morganová. „Musíme o tom mluvit a zastavit to,“ řekla k problematice a dodala, že nové osnovy se musí důkladně zpracovat. Žehlení prsů je obsáhlé téma, je to kulturní tradice, jsou s ním spojené různé další zvyky.

Trvalé poškození prsou

Stále více žen v sobě nachází odvahu, aby o své zkušenosti veřejně promluvily. Prostor dostávají v programu Derbyshireové. Simone v rámci něho popsala, jak jí matka ve 13 letech začala žehlit prsa, když přiznala, že je lesba. „Podle ní jsem byla kvůli svým prsům atraktivní i pro ženy. Domnívala se, že když budu ošklivá a bez prsů, nikdo mě nebude obdivovat a vrátím se do normálu,“ doplnila, že proceduru podstupovala denně po celé měsíce.

Simone vysvětlila, že dívky, kterým jsou prsa žehlena, musí chodit s pevně utaženým obvazem kolem hrudníku. „Je to tak utažené, že skoro nemůžete dýchat,“ uvedla žena. Ze svého zážitku si odnesla dlouhodobé následky. Rodina ji donutila se provdat za muže a mít s ním dítě. „Moje prsa byla navždy poškozená, nemohla jsem kojit. Některé nervy byly úplně zničené,“ svěřila se.

Skrytý nepotrestaný zločin

Oběti, ale také lékaři a zdravotní sestry žehlení prsů označují za „hnusný“ zločin. Podle ministerstva vnitra jde o týrání dětí, a tak by mělo být vyšetřováno. V trestním zákoníku však za něj oficiálně není stanoven žádný trest. Praktika zůstává skryta ve stínu studu žen, které si jí prošly.

„Musíme o tom zvýšit povědomí. Navždy si poneseme jizvy, bolí to a naprosto vás to dehumanizuje. Je to, jako byste dál už nebyla člověk,“ prohlásila Simone.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině