Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dlouhý potlesk pro Merkelovou: „Díky, šéfko.“ Na sjezdu uznali její zásluhy

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
7. prosince 2018
12:50

V severoněmeckém Hamburku začal dnes dopoledne sjezd křesťanských demokratů, kteří si na něm zvolí nástupce Angely Merkelové v čele strany. Nového předsedu bude CDU mít po více než 18 letech. Všeobecně se očekává, že se rozhodne mezi dvěma kandidáty - generální tajemnicí strany Annegret Krampovou-Karrenbauerovou a bývalým šéfem poslanců konzervativní unie CDU/CSU Friedrichem Merzem.

Merkelovou při příchodu do sálu sjezdu CDU přivítal ohromný potlesk ve stoje. Kancléřka na začátku projevu připomněla, že když se před 18 lety stala předsedkyní CDU, procházela si strana těžkým období. Její přední představitelé Helmut Kohl, první lídr strany, a tehdejší předseda Wolfgang Schäuble byli zapleteni do finančního skandálu.

„Jsem ale velmi vděčná, že jsem v čele mohla stát tak dlouho.  Za těch 18 let jsme si prošli úspěšnými i neúspěšnými obdobími,“ prohlásila Merkelová. Potvrdila, že její kandidátkou je Krampová-Karrenbauerová a vyzvala k jednotě strany.  

CDU podle Merkelové nadále zůstává proevropskou stranou, jež chrání liberální hodnoty. Politička se nechala slyšet, že CDU je stranou budoucnosti.

Krátce před příchodem Merkelové se ještě uklízelo. Krátce před příchodem Merkelové se ještě uklízelo. | ČTK

Jako předsedkyně CDU ocenila Kohla a George Bushe staršího. Pro Německo bylo podle ní štěstí, že byl v roce 1989 prezidentem USA právě on. Dlouhotrvající potlesk ve stoje si vysloužila i po ukončení své řeči. Řada delegátů měla plakáty s textem: Děkujeme, šéfko.

Zásluhy Merkelové nelze popřít

Merkelová, která chce nadále zůstat kancléřkou, se v čele CDU rozhodla skončit po sérii volebních neúspěchů, k nimž patřily i loňské parlamentní volby, ve kterých CDU/CSU výrazně ztratila. I když se v posledních měsících ve straně stále častěji ozývala kritika čtyřiašedesátileté političky a způsobu, jakým CDU vede, velká většina členů uznává její dlouholeté zásluhy. 

Díky rozhodnutí Merkelové o odchodu z čela strany křesťanští demokraté v posledních týdnech zažili kampaň, jakou desítky let nepamatují. O post předsedy strany se totiž alespoň dva kandidáti ucházeli naposledy v roce 1971.

Letos se o funkci, z níž v Německu nebývá daleko k postu kancléře, utkávají hned tři politici - vedle Krampové-Karrenbauerové a Merze ještě ministr zdravotnictví Jens Spahn, kterému se ale nedávají příliš velké šance. Každý z delegátů, kterých je celkem 1001, má přitom možnost navrhnout i někoho dalšího. Není tak vyloučeno, že ještě alespoň jeden kandidát přibude.

Rozhoduje se o budoucnosti CDU

I tak se ale nakonec podle všeho v těsném souboji rozhodne mezi Krampovou-Karrenbauerovou, která je mnohými vnímána jako pokračovatelka politiky Merkelové, a Merzem, který by zřejmě stranu rád vedl zpět k pravicovějším a konzervativnějším pozicím. Výsledky prvního kola hlasování mají být známy kolem 16:00.

Vedle předsedy si dnes CDU zvolí i místopředsedy a členy předsednictva. Během dvoudenního sjezdu by strana měla také schválit usnesení k migračnímu paktu OSN.

Více o Annegret Krampové Karrenbauerové čtěte ZDE

spliny ( 7. prosince 2018 15:37 )

Šeredná byla jako mladá a jako stará ještě více,tlust.oprdka neplodná Je to máma čmoudů, tak jí říkají.

asijo ( 7. prosince 2018 15:27 )

Dejte ji rodinám obětí,která má díky její politice na svědomí.

Zobrazit celou diskusi