Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Na Mexiko se žene extrémně nebezpečný hurikán Willa. Přinese vichr, lijáky a obří vlny

Autor: ČTK - 
22. října 2018
06:45

Hurikán Willa, který míří z Tichého oceánu k západnímu pobřeží Mexika, postupně nabírá na síle a dosáhl již téměř maxima na pětibodové hurikánové škále. Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) dnes varovalo, že živel může do této části Mexika přinést bouřlivý vítr, záplavové lijáky a přívalové vlny ohrožující životy.

Hurikán v současnosti provází vítr o rychlosti až 249 kilometrů za hodinu, což jej řadí těsně pod hranici nejvyššího pátého stupně. Dnes po poledni SELČ se nacházel přibližně 370 kilometrů jižně od mexických ostrovů Las Islas Marinas a pohyboval se severním směrem rychlostí kolem kilometrů v hodině. Na mexické pobřeží by podle odhadů NHC měl dorazit v úterý večer nebo ve středu nad ránem místního času (ve středu v noci či dopoledne SELČ).

Očekává se, že hurikán zasáhne jih mexického státu Sinaloa a státy Nayarit a Jalisco. Kromě bouře, větru a lijáků se podle mexického meteorologického ústavu v této oblasti dají předpokládat až čtyřmetrové mořské vlny. Obyvatelé pobřežních oblastí by se měli připravit na možnost bleskových záplav, zatímco na svazích hor mohou hrozit sesuvy půdy.

Některá města v pobřežních oblastech států Sinaloa, Nayarit a Jalisco zrušila už pro dnešek vyučování ve školách; zda bude obnoveno v úterý oznámí úřady podle aktuální situace.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi