Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Hanebnost.“ Útok na prezidenta rozlítil italské expremiéry, diví se i Berlusconi

Autor: ČTK, simao - 
28. května 2018
09:01

Italská politická krize pokračuje. Vůdce italského protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) Luigi Di Maio vyjádřil názor, že by prezident Sergio Mattarella měl být sesazen. Reagoval tak na prezidentovo odmítnutí přijmout za ministra financí euroskeptického ekonoma Paola Savonu, které vedlo k tomu, že se designovaný premiér Giuseppe Conte rozhodl vzdát pověření sestavit vládu.

Podle agentury ANSA tím M5S vyvolalo nevoli na italské politické scéně. „Navrhneme parlamentu, aby Mattarellu obvinil z velezrady, protože jednal pod zahraničním tlakem,“ uvedla v televizi La7 Giorgia Meloniová, která vede stranu Bratři Itálie ze středopravé koalice.

Expremiér a bývalý šéf Demokratické strany (PD) Matteo Renzi, jehož formace utrpěla v březnových parlamentních volbách porážku, uvedl, že útok na prezidenta je „hanebnost“.

Bývalý ministerský předseda a vůdce pravicové strany Vzhůru, Itálie! (FI) Silvio Berlusconi prohlásil, že je nezodpovědné vyhrožovat prezidentovi sesazením. „V takovéto době je první povinností bránit úspory italského lidu a chránit naši zemi, rodiny a společnost,“ řekl Berlusconi.

Odmítnutí Savony vedlo k skončení úsilí o sestavení koaliční vlády populistického hnutí M5S a protiimigrační a euroskeptické Ligy. Designovaný premiér Giuseppe Conte se vzdal pověření sestavit vládu. Liga a M5S mají parlamentní většinu.

Premiérem úřednické vlády má být Cottarelli

Italský prezident nyní patrně pověří ekonoma Carla Cottarelliho sestavením úřednické vlády. Ta ale podle médií nezíská důvěru, takže budou předčasné volby. Cottarelli je bývalým činitelem Mezinárodního měnového fondu (MMF), Mattarella od něj očekává mj. sestavení rozpočtu. 

Cottarelli by sice jako ministerský předseda zklidnil finanční trhy, ale jeho kabinet zřejmě bude jen krátkodobým řešením, poznamenala agentura Reuters. Většina poslanců totiž dala najevo, že úřednickou vládu nepodpoří. Pokud Cottarelli důvěru nezíská, jeho vláda se bude zabývat jen stávající agendou a zemi dovede k předčasným volbám, které se mohou konat v září nebo v říjnu.

Salvini straší „zotročeným národem“ a volá po volbách

Návrh předsedy Hnutí pěti hvězd Di Maia na sesazení prezidenta odmítla však i protiimigrační Liga. Místo toho chce změnit volební zákon, řekl stanici Radio Capital její šéf Matteo Salvini. Pohrozil také masovými protesty, pokud se nebudou konat předčasné volby.

„Bez souhlasu Berlína, Paříže a Bruselu nemůže v Itálii vzniknout vláda. To je šílenost. Vyzývám Italy, aby stáli při nás, protože my chceme do této země přinést demokracii,“ řekl šéf Ligy, která je označována za krajně pravicovou. „Nebudou to volby, ale referendum, kde se bude rozhodovat mezi Itálií a okolím, které z nás chce servilní, zotročený národ na kolenou,“ napsal dnes předseda Ligy na Facebooku.

Video  Nahá aktivistka jako u Zemana: „Tvůj čas vypršel," křičela na Berlusconiho  - reuters
Video se připravuje ...

Předvolební mumraj

Průzkumy veřejného mínění ukazují, že Liga, která získala v březnových volbách 17 procent hlasů, by posílila, zatímco M5S si udržuje přízeň více než 30 procent voličů.

„V nových volbách budou radikálové patrně ještě víc než dosud brojit proti proevropské orientaci Itálie a údajné 'hegemonii Německa', k níž dochází prostřednictvím pravidel spojených s jednotnou měnou. Zejména Liga by mohla kampaň založit na otevřeném nesouhlasu s eurem,“ řekl agentuře Reuters ekonom Holger Schmieding ze společnosti Berenberg.

„Ve volbách 4. března hrála větší roli imigrace než evropská problematika. Liga by mohla nové volby pojmout jako referendum o roli Itálie v Evropě,“ dodal.

TrojanSlovakia ( 28. května 2018 11:39 )

 V ČR vláda nie je už dlho, ale ČR má šťastie, že nemá ešte takého pedofila ako je dedo Berlusconi, ktorý padol na afére s neplnoletou a zase sa hrabe hore.

illyria ( 28. května 2018 09:53 )

V Itálii je to tragédie. Nejhorší možnost je zase úřednická vláda. gentiloniho úřednická vláda vedla zemi od roku 2016 a to prounijně, promigračně. Přesně tím směrem s čímž nesouhlasí drtivá většina Italů. Jejich zaprodaný prezident zase sabotoval snahu obrátit kurz (stejně jako v roce 2016, kdy měl vypsat předčasné volby)... Další loutková vláda EU bude dosazena do Itálie...

Zobrazit celou diskusi