Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Italský premiér vzdal sestavení vlády. Prezident mu „smetl“ ministra financí

Autor: ČTK - 
27. května 2018
19:54

Designovaný italský premiér Giuseppe Conte se dnes vzdal jmenování do funkce. U prezidenta Sergia Mattarelly neuspěl s návrhem na sestavení vlády podporované protiimigrační Ligou a protestním Hnutím pěti hvězd (M5S). Mattarella odmítl jmenovat ministrem financí euroskeptického ekonoma Paola Savonu, za což obě koaliční strany prezidenta ostře kritizovaly. Podle agentury AP tak v Itálii selhal pokus o sestavení první populistické vlády.

Vůdce Ligy Matteo Salvini řekl, že by bylo lepší uspořádat nové volby. Ty by se podle italských médií mohly konat už v říjnu. „Nenecháme se nikým vydírat,“ prohlásil Salvini s tím, že by koaliční vláda nemohla fungovat s vnucenými omezeními. „Pokud máme demokracii, pak jediné, co zbylo, je vrátit slovo italskému lidu,“ dodal.

Také představitelé M5S dali najevo přesvědčení, že úsilí o vznik koaličního kabinetu vzalo za své. „V tom případě budou nové volby,“ uvedla s odkazem na své zdroje agentura ANSA.

Conte dnes prezidentovi představil seznam členů budoucí vlády. Prezident svůj nesouhlas se jmenováním Savony přitom Contemu sdělil už na neformální páteční schůzce. Liga, která je označovaná za krajně pravicovou stranu, vzápětí varovala, že od snahy prosadit Savonu do čela resortu financí neustoupí.

Jedenaosmdesátiletý Savona je zkušený ekonom - v minulosti řídil ministerstvo průmyslu a obchodu, pracoval v italské centrální bance, zkušenosti má i ze soukromých bank. Kriticky se ale staví k členství Itálie v eurozóně, vstup do ní považuje za „historickou chybu“ a společnou měnu euro popisuje jako „německé nebezpečí“.

Nevoli nad prezidentovým vetem dnes neskrývali ani představitelé Hnutí pěti hvězd, kteří označili za falešné a poplašné mediální spekulace, že by Savona chtěl dostat Itálii z eurozóny, uvedla ANSA.

Kdo vlastně je italský premiér?

Veřejnosti prakticky neznámý právník a akademik Giuseppe Conte se dosud v politice neangažoval. Na předsedu vlády jej navrhl šéf Hnutí pěti hvězd (M5S) Luigi Di Maio a přestože někteří členové M5S Conteho odmítali, lídři M5S i strany Liga v čele s Matteou Salvinim jeho kandidaturu potvrdili. Italský prezident Sergio Mattarella ho jmenoval premiérem 23. května. Dnes u prezidenta neuspěl s návrhem na sestavení vlády podporované protiimigrační Ligou a protestním H5S. Podle agentury AP tak selhal pokus o sestavení první populistické vlády v Itálii.

- Conte už nějaký čas v zákulisí spolupracoval se stranou M5S; Di Maio, ke kterému má blízko, si ho najal jako svého právníka a pověřil ho také, aby sestavil právní část programu hnutí.

- Conte je odborníkem na obchodní, správní, finanční a civilní právo. Přednášel na univerzitách na Sardinii, v Římě, ve Florencii a na Maltě, nyní vede kurzy soukromého práva na univerzitách ve Florencii a v Římě.

- Narodil se 8. srpna 1964 ve Volturara Appula, malém městě nedaleko Foggie v jihovýchodní Itálii, vystudoval právo na univerzitě La Sapienza v Římě a vzdělání si doplnil v zahraničí.

- Média v minulých dnech začala zpochybňovat některé údaje z Conteho životopisu. Conte totiž tvrdí, že si „právní vzdělání zdokonalil“ na Yaleově a Newyorské univerzitě ve Spojených státech, pařížské Sorbonně a na Cambridgeské univerzitě v Británii. Newyorská univerzita, Sorbonna ani Cambridgeská univerzita o tom ale dosud nenalezly žádné záznamy.

- V roce 1988, kdy promoval, byl jmenován do komise vytvořené úřadem premiéra, která měla pracovat na reformě občanského zákoníku.

- Poskytoval právní konzultace Římské obchodní komoře; v roce 2013 jej poslanci parlamentu vybrali do poradního sboru státního úřadu, který se věnuje správnímu právu. Členství se vzdal v souvislosti se svou nynější nominací do vlády.

- Často spolupracuje s renomovanými zahraničními univerzitami a publikuje v odborném tisku, napsal několik odborných publikací. Je členem vědeckého výboru Italského sdružení notářů.

- Podle italského tisku je Conte také odborníkem na „řízení velkých firem v krizovém období“, což se mu podle listu La Repubblica mělo hodit při řešení problémů oceláren Ilva a aerolinek Alitalia.

- Před letošními volbami ho strana M5S představovala jako možného ministra, který by mohl veřejnou administrativu „zbavit byrokratické zátěže“.

- Před svým angažmá v M5S zastával podle vlastních slov levicové postoje. „V minulosti jsem volil levici,“ řekl při představování vládních kandidátů strany M5S. Dále představil své priority: „Nejdřív ze všeho je nutné skoncovat s nepoužitelnými zákony. Je jich mnohem víc než těch 400, jež zmínil Luigi Di Maio.“ Dále je podle něj třeba posílit protikorupční legislativu a „kompletně přepracována" prý musí být reforma školství, přijatá za předchozí vlády.

- Conte žije v Římě, kde má velkou právnickou firmu. Je ženatý, ale bydlí odděleně od své manželky a desetileté dcery.


Zobrazit celou diskusi