Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kandidát na premiéra si životopis „vycucal z prstu“. V Itálii je poprask

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
23. května 2018
14:50

Kandidát na italského premiéra Giuseppe Conte (54) reprezentující koalici populistického Hnutí pěti hvězd (M5S) a protiimigrační a euroskeptické Ligy si ve svém životopisu zřejmě dost vymýšlel. Na politické scéně dosud neznámý profesor práva ve svém 12stránkovém CV tvrdí, že studoval a přednášel na zahraničních univerzitách ve Vídni nebo v New Yorku. Po přezkoumání vyšlo najevo, že si některé položky ze životopisu vymyslel, uvedla stanice BBC.

Conte je kompromisním kandidátem budoucí vládní koalice, italský prezident Sergio Mattarella zatím však stále nerozhodl o tom, zda ho jmenuje premiérem. Mattarella, který si vzal čas na rozmyšlenou, věc už konzultoval s předsedy obou komor parlamentu. Ti po setkání s prezidentem neposkytli novinářům žádné podrobnosti.

Pochybnosti vyvolává samotná osoba Conteho zvláště poté, co se ozvala mluvčí Newyorské univerzity s tím, že Conte u nich nestudoval, ani nepřednášel, přestože to tvrdí ve svém životopisu. „O jeho studiu u nás nemáme žádný záznam, zapsán není ani mezi bývalými členy instituce,“ prohlásila mluvčí soukromé vysoké školy.

V New Yorku Conte nestudoval

„Pan Conte nikdy oficiálně nebyl studentem nebo členem naší školy, nicméně mu v letech 2008 až 2014 bylo uděleno povolení použít naši knihovnu ke svému výzkumu. Následně vyzval členy naší právnické fakulty, aby přispívali do Italského právnického časopisu. O jiné spolupráci nemáme žádné informace,“ dodala mluvčí univerzity.

Strana ze životopisu kandidáta na italského premiéra Giuseppeho Conteho, který tvrdí, že studoval a přednášel na prestižních světových univerzitách jako Yale, Sorbonna, Cambridge nebo Newyorská univerzita. Strana ze životopisu kandidáta na italského premiéra Giuseppeho Conteho, který tvrdí, že studoval a přednášel na prestižních světových univerzitách jako Yale, Sorbonna, Cambridge nebo Newyorská univerzita. | reprofoto/twitter

M5S se postavilo za svého kandidáta. „Na Newyorskou univerzitu odjel, aby si zdokonalil svou angličtinu,“ sdělilo v oficiálním prohlášení, které dále uvádí: „Conte netvrdí přímo, že tam absolvoval nějaký kurz, ale že tam pobýval.“ Podle ostatních politických stran je to ale diskutabilní a požadují, aby Conte všechny sporné body vysvětlil, jestli se chce stát premiérem.

„Italský životopis je v podstatě soupis všech úspěchů, nezáleží, jak malé byly. Návštěva kampusu jedné z univerzit Ivy League se také počítá. Během své kariéry jsem prošel stovky CV, kde lidé tvrdili, že studovali na prestižních univerzitách. Ukázalo se, že tam byli na letním kurzu, někdy dokonce jen na jednohodinové lekci,“ uvedl univerzitní profesor a podnikatel Alberto Alemanno.

Ambiciózní program nezkušeného kandidáta

Conte nemá žádné skutečné zkušenosti v politice, celý svůj život působil převážně na poli akademie. Otázkou je ale, zda jsou informace, které předložil, pravdivé. Univerzita v Cambridgi, kde podle svého životopisu také prováděl výzkum, vzkázala novinářům, že to nemůže ani potvrdit, ani vyvrátit. A Mezinárodní kulturní institut ve Vídni podle všeho vůbec nenabízí kurzy, které tam měl Conte absolvovat.

Podle italského tisku je Conte nejen „renomovaným právníkem“, ale také odborníkem na „řízení velkých firem v krizovém období“, což se podle listu La Repubblica bude hodit při řešení problémů oceláren Ilva a aerolinek Alitalia.  Před svým angažmá v M5S zastával podle vlastních slov levicové postoje. „V minulosti jsem volil levici,“ řekl při představování vládních kandidátů strany M5S.

Své priority představil se slovy: „Nejdřív ze všeho je nutné skoncovat s nepoužitelnými zákony. Je jich mnohem víc než těch 400, jež zmínil lídr hnutí Luigi Di Maio.“ Dále je podle něj třeba posílit protikorupční legislativu a reforma školství, přijatá za předchozí vlády, prý musí být „kompletně přepracována“. Zatím není jasné, zda Mattarella nominaci schválí, některé italské deníky spekulují, že si v čele vlády přeje významnější osobnost.

20 tisíc na ruku i nepodmíněně?

Podle agentury ANSA prezident také sdílí rostoucí znepokojení finančních trhů nad plány formující se koalice, která s cílem oživit ekonomiku hodlá prohloubit státní zadlužení. Obavy evropských partnerů a institucí vyvolal po zveřejnění koaličního programu zejména odklon od úsporných opatření EU.

Příčí se jim podle agentury Reuters klíčové body programů obou stran: Liga, která je označovaná za krajně pravicovou, chce zavést přímou daň, populistická M5S si přeje prosadit základní nepodmíněný příjem 780 eur (bezmála 20 tisíc korun). Podle odhadů by italská státní pokladna po zavedení těchto dvou změn a zrušení penzijní reformy přišla o 112 miliard eur (2,86 bilionu korun).

Koaliční smlouva také avizuje deportaci migrantů bez dokumentů, kterých je v Itálii zhruba půl milionu. Protiimigrační Liga do společného programu patrně prosadila i vybudování více vězení a zvýšení počtu vězeňské stráže či policistů. Liga a M5S jsou proti sankcím Evropské unie uvaleným na Rusko, které považují jednak za obchodního partnera a také za strategického spojence při řešení krizí v Libyi, Sýrii a Jemenu.

 

Zobrazit celou diskusi