Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Uprchlíci se valí do Evropy: Za dva dny na moři zachránili 8500 lidí

Autor: mah, ČTK - 
27. června 2017
15:40

Minulé dva dny bylo ve Středozemním moři rušno. Lodě italské pobřežní stráže a nevládních organizací zachránily na 8500 migrantů, kteří se plavili z Afriky do Itálie. Informaci s odvoláním na pobřežní stráž přinesla agentura APA. Itálie za sebou navíc má místní volby, ve kterých zvítězila pravice. Ta vyzývá vládu, aby příliv uprchlíků z Libye okamžitě zastavila. V úterý navíc před možným příchodem radikálů varoval i prokurátor pro boj s terorismem.

Jen v pondělí bylo z 18 nafukovacích člunů a pěti malých lodí přeloženo na lodě pobřežní stráže a nevládních organizací na 5000 lidí. Podle italské pobřežní stráže, která záchranné práce koordinuje, byli migranti naloděni na 14 plavidel, z nichž šest už doplulo do přístavů na Sicílii a v Kalábrii.

Itálie se v letošním roce potýká s nebývale vysokým počtem migrantů. Podle italského ministerstva vnitra dorazilo letos do Itálie přes Středozemní moře už více než 71 000 běženců, což je téměř o čtvrtinu více než ve stejném období loni.

Podle ministerstva vnitra jsou už všechna uprchlická centra v zemi přeplněná a tísní se v nich přes 180 000 migrantů. Ministerstvo apeluje na zástupce regionální správy, aby byli solidární a pomohli oblastem, kde je uprchlíků více.

„Stojíme před biblickým exodem. Vláda by měla hájit národní zájmy a zablokovat vstup lodí s uprchlíky do italských přístavů. Měla by se domáhat zásahu Rady bezpečnosti OSN, aby ta přijala společnou strategii k zastavení migrantů z Libye,“ prohlásil šéf frakce Forza Italia v Senátu Paolo Romani. Pokud vláda nebude jednat okamžitě, pocítí podle Romaniho politické následky.

Rozruch způsobila i úterní slova italského prokurátora Franka Robertiho, který má na starost boj s mafií a terorismem. Podle něj hrozí, že s tisíci migranty mohou do Itálie přijít i fundamentalisté a teroristé.

Hromadný příliv migrantů z Afriky do Itálie nastal poté, co EU loni uzavřela dohodu s Tureckem. Díky ní se téměř zastavil proud lidí prchajících do Evropy přes Turecko a Řecko z Blízkého východu. V roce 2015 jich touto trasou přišel do Evropy více než milion.

Uprchlická krize je znovu velkým tématem i české vlády, ta odmítá povinné kvóty:
Video  Sobotka v Bruselu dál odmítá kvóty. Česko pomáhá jinak, řekl.  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

agfor ( 27. června 2017 21:48 )

Když si je Itálie vozí jako taxíkem, proč nám je pak vnucuje ?

gabreta ( 27. června 2017 20:11 )

Proč je asi zachraňujou? Aby byl v EU dostatek vzdělaných inženýrů a doktorů přeci ne? To je snad každýmu jasný, jen tys to nepochopil!!

naidka ( 27. června 2017 19:24 )

Nedělají to pro peníze?, jinak se to nedá pochopit.

naidka ( 27. června 2017 19:21 )

To víš, na vodě to opaluje.

santikxauz ( 27. června 2017 18:03 )

Pobřežní stráž je od toho,aby zabránila vstupu všem nelegálům,ne aby je zachraňovala.

Zobrazit celou diskusi