Víno pro fajnšmekry: Dozrává v lahvích 20 metrů pod hladinou jezera
Itálie je spojována jak s dobrým jídlem, tak s výborným vínem. V Dolomitech se o jeho produkci stará množství malých výrobců. V údolí Valsugana se navíc vyžívají v poněkud netradiční technice skladování.
Vinné sklípky už jsou v některých oblastech zkrátka přežitek. V italských Dolomitech byste je hledali těžko. Tam totiž vinaři nechávají víno zrát pod hladinou jezera.
„Připravujeme šumivé víno tradiční technikou, tak jak se připravuje šampaňské. Ale dozrává na dně jezera, a to rok a půl,“ říká o netradiční formě dozrávání výrobce vína ve Valsugane Giorgio Romanese.
„Vína jsou v hloubce přibližně 15–20 metrů. Tento druh vyžaduje zrání ve tmě. Navíc je v jezeře v konstantní teplotě 8–12 stupňů Celsia,“ dodává výrobce.
Takto uskladněná vína mohou podle odborníků déle vydržet, protože vínu k delší trvanlivosti pomáhají právě chlad, tma a co nejnižší přístup kyslíku. Podobnou techniku využívají i v chorvatském městečku Drače, kde také pro lahve vína chodí v potápěčském skafandru. Ale do moře.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.