Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ministr chce zrušit muslimské školky. Jen ve Vídni je v nich prý 10 tisíc dětí

Autor: nka - 
22. června 2017
22:10

Ke zrušení muslimských školek vyzval rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz. Předškolních zařízení, která podle něj podrývají snahy o integraci přistěhovalců, se chce zbavit pomocí zpřísnění požadavků na jejich provoz. Například povinnou znalostí němčiny.

Kurz kritizoval muslimské školky, které jsou jazykově i kulturně velmi vzdáleny rakouským hodnotám, ale financují se ze státní kasy. „Jsem proti tomu, aby vedle sebe existovaly paralelní společnosti,“ řekl.

Brusel tlačí na ČR kvůli malému přijímání kvót pro uprchlíky. Co nás čeká? 

Video  Miliardové pokuty kvůli nepřijetí uprchlíků? Raději než riziko, říká Keller.  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Na dotaz redaktora rakouského deníku Kurier, zda by muslimské školky zrušil, pak odpověděl: „Samozřejmě. Nepotřebujeme je. Žádné muslimské školky by neměly existovat.“

Dodal, že jen ve Vídni nyní do takových zařízení chodí na 10 tisíc dětí. Kurz proto navrhuje zavedení přísnějších pravidel pro provoz těchto školek, například požadavky dobré znalosti němčiny pro provozovatele i vychovatele, které by počet školek přirozeně protřídily. „To je ta nejsnazší legální cesta,“ řekl ministr.

Kurz poukázal také na to, že je třeba omezit přítok migrantů mířících do Evropy přes Středozemní moře. Upozornil, že Rakousko podniklo řadu kroků k zlepšení integrace. Zavedlo například povinné kurzy němčiny a evropských hodnot, do nichž investuje miliony eur. „Úspěch ale závisí velice silně na počtu příchozích, které musíme integrovat,“ zdůraznil Kurz.