Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Italové zadržují loď německých aktivistů. Prý uprchlíkům pomáhají nelegálně do Evropy

Autor: ČTK - 
25. dubna 2018
10:40

Italská justice v úterý odmítla vydat německé neziskové organizaci Jugend Rettet (JR) loď Iuventa, kterou užívala při záchraně migrantů ve Středozemním moři. Italská policie a pobřežní stráž ji preventivně zadržely loni v srpnu pro podezření z toho, že aktivisté spolupracovali s převaděči a napomáhali nelegální migraci.

Loď je zadržována do konečného vyšetření případu s případnou soudní dohrou. Posádka lodi čelí obvinění, že nabírala migranty přímo z lodí pašeráků lidí u libyjského pobřeží a přepravovala je pak do Itálie. Aktivisté to ale popírají a uvádějí, že pomáhají lidem v nouzi v mezinárodních vodách.

Nelegální pomoc migrantům

Organizace JR (Mládež zachraňuje) je v konfliktu s italskými úřady i proto, že nepodepsala kodex regulující činnost nevládních humanitárních organizací při zachraňování migrantů ve Středozemním moři, který vznikl z iniciativy italského ministerstva vnitra. Z devíti organizací podílejících se na záchranných akcích nepodepsaly dokument tři - kromě JR například i Lékaři bez hranic.

Italský soud před týdnem naopak nařídil propustit loď španělské neziskové organizace Proactiva Open Arms, která v polovině března připlula do sicilského přístavu Pozzallo s 216 migranty na palubě. Italská prokuratura již po příjezdu nařídila plavidlo zabavit s obviněním, že posádka nedovoleně pomohla migrantům dostat se z Libye do Itálie.

Soud s aktivisty

Soud ale uvedl, že posádka migrantům pomohla oprávněně, protože je zachránila z gumových člunů, u kterých hrozilo, že se potopí. Navíc šlo o uprchlíky, kteří v Libyi čelili vážnému porušování lidských práv. To zahrnovalo nucené práce, znásilňování a omezování osobní svobody.

Soud tak odpověděl italským úřadům na jejich vyšetřování, proč posádka lodi nepředala migranty na moři libyjské pobřežní stráži. Prokuratura vyšetřovala tři osoby, mezi nimi i kapitána plavidla, ze zločinného spolčení za účelem nelegální migrace.

Zobrazit celou diskusi