Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Útok na hotel v Manile: Vtrhli tam střelci, byly slyšet výbuchy

Autor: bru/ČTK - 
1. června 2017
20:25

Přinejmenším několik zraněných si dnes vyžádal incident v turisty oblíbeném hotelovém komplexu Resorts World Manila ve filipínské metropoli. Svědci podle agentury Reuters slyšeli střelbu a výbuchy. Policie okolí uzavřela a podle armádního mluvčího má situaci pod kontrolou. České ministerstvo zahraničí řeklo, že v tuto chvíli nepředpokládá, že by v areálu byli Češi.

V komplexu, ve kterém jsou kromě několika hotelů také zábavní a nákupní střediska, kasino, kina a restaurace, podle agentury DPA kolem půlnoci místního času (18:00 SELČ) začalo střílet několik lidí. Podle filipínského listu Inquirer do hotelu vtrhli maskovaní muži v černém, jeden z nich zapálil stoly v kasinu. Podle zpravodajského kanálu ANC byli útočníci dva.

Slyšel jsem hodně, hodně výstřelů,“ uvedl Julio Silva. Na místě jsou podle svědků zranění, informace o případných mrtvých zatím žádné nejsou. Mluvčí filipínské armády uvedl, že policie má situaci pod kontrolou, vojsko prý vývoj pečlivě sleduje. Stanice CNN uvedla, že byli z komplexu evakuováni hosté i zaměstnanci.

Incident mohl být ozbrojeným přepadením, uvedl filipínský policejní šéf Ronald dela Rosa. Podle něj neexistují důkazy, že by čin souvisel s terorismem. Islámský stát se podle něj k činu přihlásil zřejmě v rámci své propagandy. Policisté mají podle dela Rosy situaci v komplexu již pod kontrolou. Jeden muž, který do kasina v komplexu pronikl s puškou a zapálil hrací stoly, je ale stále na útěku.

Na Filipínách je nejméně 36 Čechů

V tuto chvíli nepředpokládáme přítomnost Čechů v daném hotelovém komplexu,“ sdělila mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová. Dodala, že situace stále není zcela přehledná a ministerstvo je proto v kontaktu s českou ambasádou v Manile. V dobrovolné databázi turistů DROZD registruje ministerstvo 36 Čechů, kteří pobývají na Filipínách, uvedla Valentová.

Mluvčí amerického prezidenta Donalda Trumpa uvedl na twitteru, že je prezident o situaci na Filipínách informován. Ministerstvo zahraničí USA vyzvalo své občany, aby se oblasti kolem komplexu vyhnuli.

suov ( 1. června 2017 21:08 )

jen-pro-mne-ty budeš nějaký havloidní demet, nespadl jsi v mládí na hlavu z višně?

Zobrazit celou diskusi