Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Číně se pobili, na Ukrajině vzývají Stalina. Svět slaví 1. máj

Autor: tmp - 
1. května 2016
15:15

Lidé po celém světě slaví mezinárodní dělnický Svátek práce. Většina protestů, které na celém světě dnes probíhají, je ale také ve znamení práv zaměstnanců. Podívejte se, jak to na 1. máje vypadalo v Německu, na Ukrajině, v Rusku nebo Číně.

V ukrajinském Doněcku, hlavní povstalecké baště, vystřídaly bohoslužby v chrámech prvomájové průvody ve znamení červených vlajek. Ty symbolizují nezávislost Doněcké oblasti jako vlastní republiky. Na východě země se mezitím vzájemně obviňují proruští separatisté a ukrajinská armáda z porušování klidu zbraní, dohodnutého koncem týdne v Minsku kvůli oslavám pravoslavných Velikonoc.

Také v německém Bochumu se pochodovalo v prvomájovém průvodu. Proti pravicovému pochodu protestovali lidé s transparenty „Žádné místo pro nacisty“ nebo „Jsme proti nacistickému pochodu“. Mottem letošních májových demonstrací je „Čas na solidaritu“.

Také ve švýcarském Curychu je poměrně klidný pochod zaměstnanců a odborů. Někteří lidé si na něj oblékli kostýmy. Pochod ale překazil déšť.

V Moskvě se slaví pravoslavné Velikonoce a v katedrále Krista Spasitele proběhla mše, na které nechyběl ani ruský prezident Vladimir Putin. Mši slouží pravoslavný biskup Cyril.

V Libanonu protestují za práva přistěhovalých zaměstnanců. Požadují vyšší minimální mzdu a placenou dovolenou. Místní komunistická strana také zorganizovala velký pochod, kterému opět dominuje červená barva.

 

Několik demonstrací probíhá také v Rakousku. Na pochodu místních sociálních demokratů někteří požadují odvolání kancléře Wernera Faymanna během tradičních prvomájových oslav. Každý rok se pochodu účastní okolo stovky tisíc účastníků. Na oslavách nechybí sám kancléř nebo vídeňský starosta Michael Haeupl.

V čínském Hongkongu lidé protestovali proti obchodníkům se zbožím, kteří využívají rozdílné celní povinnosti a kupují produkty bez daňové zátěže v Hongkongu, aby je znovu přeprodali se ziskem v jiné části Číny. Obyvatelé Sheung Shui, které leží blízko čínské hranice, říkají, že paralelní importéři zvyšují celkové ceny. Kvůli chaosu ale nakonec organizátoři protest odvolali.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi