Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Malý Arturek s SMA: Po operaci kyčlí opět na vozíku

Autor: jel - 
2. prosince 2023
13:12

Arturek trpí vážnou spinální svalovou atrofií (SMA) v nejtěžší formě a poslední dobou se také potýká s vážnými problémy s kyčlemi. Kvůli nim musel podstoupil náročnou operaci, následně měl nohy zasádrované a pak dostal také ortézu. Po šesti dlouhých týdnech dostal konečně povolení zase usednou na vozíček. 

Spinální svalovou atrofii Arturkovi lékaři zjistili v pěti měsících, už v šesti týdnech přestával hýbat ručičkama a otáčet hlavou. Před třemi lety se stal čtvrtým dítětem v republice, které dostalo zázračný lék Zolgensma. Ten by měl výrazně zpomalit účinky genetického onemocnění.

Video  Po několika týdnech Arturek s SMA zase jezdil na vozíčku  - Facebook
Video se připravuje ...

Lékaři bohužel zjistili, že má také problém s kyčlemi a operace byla nakonec nevyhnutelná. Chlapeček ji podstoupil v září a po zákroku měl nožičky v sádře. Celá situace pro něj byla velice bolestivá a nepříjemná a hodně plakal. 

Nyní šest týdnů od operace má zase velikou radost. Dostal povolení usednout opět na vozíček. „V posledním týdnu přišel obrovský skok a pokrok! A tak jsem dnes mohl usednout poprvé po 6 týdnech na svůj vozíček, neboli nasednout na své nožky,“ popsala vesele rodina na sociální síti. 

K radostnému příspěvku připojili krásné video, na němž Arturek jezdí na vozíčku jako drak. 

XYZ3 ( 2. prosince 2023 17:54 )

Snad ručičkama, pane redaktore.

Zobrazit celou diskusi