Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Úžasný pokrok Maxíka se SMA po podání zázračného léku: Na tříkolce jezdí jako drak

Autor: jel - 
11. října 2023
05:00

Pětiletý Maxík se odmalinka potýká se zákeřným genetickým onemocněním s názvem spinální svalová atrofie (SMA). V roce 2020 dostal nejdražší lék světa s názvem Zolgensma. Jenom ten by ale nepomohl, malý bojovník má za sebou velký kus práce na náročných rehabilitacích. A díky poctivému cvičení dělá chlapeček obrovské pokroky. Za dva a půl roku od aplikace léčby se neuvěřitelně zlepšil. Rodiče se pochlubili úžasným videem.

Spinální svalová atrofie je genetické onemocnění, které způsobuje ochabování svalstva a donedávna na ni neexistoval žádný lék. Pak se ale objevila zázračná genová terapie. Maxík podstoupil léčbu zolgensmou v květnu roku 2020 jako první dítě přímo v České republice.

Video  Maxíkovi s SMA to jde na tříkolce perfektně  - Facebook
Video se připravuje ...

Nožky stále sílí

Samotná aplikace léčiva nestačí, malý bojovník musí pravidelně cvičit a navštěvovat rehabilitace. Poctivá práce ovšem nese ovoce a klučina dělá radost jak své rodině, tak i všem, kteří jeho příběh od začátku bedlivě sledují.

Dva a půl roku od podání zolgensmy dokáže Maxík nejenom stát, ale i spoustu dalších věcí, které by bez léčby nezvládl. Loni dokonce nastoupil do školky. „Na dnešní den jsem se moc těšil, protože jsem jako velký kluk nastoupil do školky. Mám tu plno nových kamarádů a paní asistentku, která mi bude pomáhat,“ napsali tehdy rodiče na facebookových stránkách věnovaných jejich synovi.

Tento týden se pochlubili také úžasným videem. Na něm se Maxík prohání na tříkolce a jde mu to opravdu skvěle. „Krásně mi to šlape v Centru Hiporehabilitace Mirákl. Nožky stále sílí,“ okomentovala rodina chlapcův skvělý úspěch.