Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Důležitý moment pro Jiříčka se SMA: Pokouší se o chůzi do schodů!

Autor: jel - 
15. května 2023
05:00

Malý Jiříček trpí obávaným onemocněním s názvem spinální svalová atrofie (SMA). V únoru uplynuly už dva roky ode dne, kdy chlapeček dostal zázračný lék Zolgensma. Od té doby udělal díky náročným rehabilitacím a poctivému cvičení úžasný pokrok. Rád by brzy zvládl i chůzi do schodů, která je pro něj zatím neuvěřitelně těžká. Pomůže mu nová tréninková pomůcka.

Děti se SMA diagnózou se ještě do nedávna nedožívaly vysokého věku a často se mohly pohybovat pouze pomocí vozíku. Pak ale přišla průlomová léčba v podobě genové terapie, kterou před dvěma lety podstoupil i Jiříček. 

Statečný klučina po podání léku dělal obrovské pokroky a rodiče udělali vše pro to, aby mu ve zlepšení i nadále pomáhali. V minulosti už na facebookové stránce věnované Jiříčkovi popsali, že klučíkovi dělá problém chůze na delší vzdálenost nebo po nerovném terénu. Problematické jsou pro něho i schody. Rodina ale věří, že malý bojovník zrovna tuhle překážku časem překoná. Pomůže mu v tom nová speciální rehabilitační pomůcka. 

Jedná se o tréninkové nekonečné schody. „Máme z nich obrovskou radost a vkládáme do nich spoustu nadějí!“ popsali nadšeně rodiče. „Jsme rádi, že se nám tato myšlenka podařila zrealizovat, protože to nebyl zrovna jednoduchý proces, jak kvůli rozměrům schodů, tak kvůli jejich dodatečné úpravě,“ doplnili s tím, že bylo nutné přidat madla pro děti a také jistící kalhoty kvůli případným pádům. Bez nich by Jiříčka totiž vždy při tréninku museli jistit dva lidé. 

Rodina se také svěřila, že šlo o poměrně nákladnou investici, všichni ale věří, že se brzy vyplatí a časem Jiřík dokáže vyjít i schody skutečné. „Při tréninku budu posilovat hlavně svaly nohou, ale také břicha a zad, což vše mi pomůže i při jiných pohybech a celkově k většímu zpevnění těla a tím i k větší soběstačnosti,“ uzavřela rodina a připojila k příspěvku fotku Jiříčka, jak už na schodech trénuje.

Video  Jiříček s SMA udělal další pokrok.  - Facebook
Video se připravuje ...