Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Elinka s SMA „chodí po vodě“! A doma má vlastní tělocvičnu

Autor: VaB - 
11. května 2023
06:21

Nadšená Elinka a šťastní rodiče. Malá dívenka, která statečně bojuje se spinální svalovou atrofií, má doma vlastní posilovnu. Díky tomu může cvičit i v pohodlí domova. A je navíc vidět, že to prospívá. Dokáže chodit i po deskách, které jsou položené na vodě.

„Splnil se nám sen v podobě vlastní tělocvičny, která bude Elince napomáhat v nové síle a pokrocích,“ popisují rodiče na facebookové stránce. Přikládají k tomu i video, na kterém dívence nové vybavení ukazují. Ta je z nového vybavení nadšená.

Odpadá s tím i velká starost pro rodiče. Ti nebudou muset dle svých slov tahat věci do druhého patra bez výtahu. „Všemu před pár dny odzvonilo a my začínáme žít zase trošku snadněji,“ popisují nové začátky. V novém domě jim ke cvičení poslouží i obyčejné schody do druhého patra.

Elinka trpí nejvážnější formou spinální svalové atrofie, po podání léku Zolgensma ale začíná dělat neuvěřitelné pokroky. Krom toho, že se dokáže už sama pohybovat po zemi, začíná „chodit po vodě“ pomocí desek

„Dnes to byl doják. Máme co dělat, abychom ulezli nějaké ten metr na souši, ale dáváme to i na vodě,“ vypráví maminka. Dívka na přiloženém videu absolvuje cvičení na deskách, které plavou na vodě v bazénu. „Plavání je vlastně jediná aktivita, kterou navštěvujeme se zdravými dětmi. Je to těžké. Těžké na psychiku. Ale taky obrovská motivace,“ dodává na závěr.

Video  Elinka má v novém domě svou vlastní tělocvičnu  - Lepší Život Elince
Video se připravuje ...

mopsamanda ( 11. května 2023 09:08 )

holčičce i ostatním dětem s SMA fandím, aby měly ten život co nejlepší. Je nutné si ale uvědomit, že zázračný lék Zolgensma tyto děti nevyléčí, ale pouze trochu zlepší jejich možnosti. Ale ty děti nebudou nikdy žít normální život bez vozíku. Bohužel v tomto státě se propaguje novorozenecký screening SMA jako něco úžasného, pak dáme Zolgensmu a dítě bude OK. Prevencí by bylo dělat screening SMA už u rodičů před početím nebo u matek na začátku těhotenství, aby měly rodiny možnost takového potomka vůbec nepočít nebo neporodit. Myslím, že hodně takových rodin by tuto možnost uvítala daleko raději.

Zobrazit celou diskusi