Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rodina Jiříčka s SMA slaví neskutečný pokrok: Chlapeček už se zvládne sám postavit a ujít pár krůčků!

Autor: pma - 
2. července 2023
16:48

Donedávna nebyl ještě v Česku dostupný žádný medikament, který by pomohl malým pacientům se zákeřnou nemocí - spinální svalovou atrofií (SMA). To se ale změnilo před pár lety a některým dětským pacientům byl podán lék Zolgensma. Mezi nimi byl v roce i bojovník Jiříček, který před pár týdny oslavil čtvrté narozeniny. Teď dělá neskutečné pokroky. Naposledy rodiče překvapil tím, když se dokázal sám postavit na nožičky a ujít bez pomoci pár kroků.

Rodiče čtyřletého Jiříčka na facebookových stránkách věnovaných jejich synkovi pravidelně zveřejňují, jak se chlapci daří. O víkendu na sociální sítě umístili video, ze kterého se tají dech. Chlapečkův zdravotní stav se zlepšil natolik, že se malý bojovník zvládne sám bez pomoci postavit na nohy a ujít pár krůčků bez jakékoliv opory.

Video  Jiříček s SMA se už zvládne sám bez pomoci a opory postavit na nohy a ujít pár kroků.  - Facebook.com/Jiříku, nepřestávej se SMÁt
Video se připravuje ...

Slova podpory

„Hurá, je to tam! Na tenhle okamžik jsme čekali tak dlouho a dnes to přišlo,“ radují se dojatí rodiče. Neskutečný pokrok v léčbě chválí i lidé, kteří Jiříčkovu životní cestu sledují na sociálních sítích.

„Ty jsi ten největší bojovník co znám! Jen tak dál,“ vyjádřila obdiv Kateřina. „Ta upřímná radost je krásná. Jiříčku, gratuluji k velkému pokroku,“ komentovala video Hanka.

Chlapeček je jedním z několika dětí z Česka, kteří od brzkého věku trpí vzácnou spinální svalovou atrofií (SMA). Ta napadá motorické nervy a u pacientů pak dochází k oslabení svalů ale i úbytku svalových vláken.

Zvrat přišel v roce 2021

Tak tomu bylo i u Jiříčka. Chlapeček byl v prvních měsících života běžným dítkem, později se ale přidaly značné problémy a rodina vyhledala pomoc lékařů. Ti Jiříkovi nemoc diagnostikovali v roce 2019, když mu byl pouhý jeden rok.

Velkým milníkem v chlapcově léčba byl roku 2021, kdy mu byl prvně podán lék Zolgensma. Ten nemoc dokáže zpomalit, zázračný ovšem sám o sobě úplně není. Děti musí po jeho užití pravidelně rehabilitovat a cvičit.

 

Lucie Nová ( 6. července 2023 15:49 )

A přesně no tedy - podporujme nemakačenka a hlavně chudáci....Těch chudáků je tak asi 1%...Kolem mě nikdo nemaká a nikdo se česky nenaučil, ale chudáci a podělejme se....

Lucie Nová ( 6. července 2023 15:44 )

A zbytek, milý blesku, je kde?? Jsem se dotkla nemakačenků vyčůraných nebo jak jako????

Lucie Nová ( 6. července 2023 15:43 )

Krásné!!! Moc přeji

lokii ( 5. července 2023 03:24 )

Ten lek je zazrak - hodne stesti, Jiricku a krasne dny cele rodine.

hana kubisova ( 2. července 2023 17:47 )

Držím ti moc palce Jiřičku 🍀🌞👍

Zobrazit celou diskusi