Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nákladné rehabilitace pro Jiříčka s SMA: Dva týdny za 72 tisíc korun!

Autor: VaB - 
18. srpna 2023
15:13

Intenzivním cvičením se Jiřík trpící spinální svalovou atrofií (SMA) dostává stále dál. Teď má za sebou dvoutýdenní rehabilitace, díky kterým získává při chůzi daleko lepší stabilitu. Bohužel 14 dní ve specializovaném centru stojí 72 tisíc korun a Jiříček by potřeboval takové cvičení absolvovat aspoň čtyřikrát ročně.

„Máme tu pro vás pár fotek z dvoutýdenní intenzivní rehabilitace, kterou jsme absolvovali v červenci v Centru Hájek,“ uvedli rodiče nové zprávy na facebookové stránce. Jiříček trpí spinální svalovou atrofií, kvůli které mu ochabují svaly. Díky léku zolgensma se postup nemoci podařilo omezit, ale ne zastavit.

A právě intenzivní rehabilitace a cvičení se daří Jiříčka postavit na nohy tak, aby mohl sám chodit. „Kromě tohoto hlavního cvičení byl na programu každého dne také vibramoov, termo-kryo terapie, masáž + rašelinové zábaly / vodoléčba, ergoterapie / speciální pedagogika, fyzikální terapie (magnetoterapie), oxygenoterapie + cvičení na motomedu,“ zmínili rodiče veškeré aktivity, které má chlapec za sebou. Cvičení probíhalo čtrnáct dní v kuse od půl deváté ráno do čtyř odpoledne.

„Jen díky vaší podpoře a pomoci jsme si takovouto rehabilitaci mohli dovolit. Snažili jsme se, aby náklady byly co nejmenší, a protože Centrum Hájek máme od domova něco málo přes 40 km, rozhodli jsme se pro každodenní dojíždění. I bez ubytování a stravy (a nepočítáme ani náklady na dopravu) však samotná tato intenzivní rehabilitace vyšla na 72 tisíc korun,“ popsali rodiče, jak jsou rehabilitace náročné nejen na fyzičku, ale i finance.

A takhle nákladné pobyty by Jiřík potřeboval aspoň čtyři do roka. „V současné době už na mně nejsou vidět pokroky tolik na první pohled, ale řekli bychom, že jsem nyní v chůzi zas o něco stabilnější,“ dodávají.

Video  Jiříček s SMA se už zvládne sám bez pomoci a opory postavit na nohy a ujít pár kroků.  - Facebook.com/Jiříku, nepřestávej se SMÁt
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi