Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Trápení Arturka s SMA po náročné operaci kyčlí: Další návštěva nemocnice

Autor: jel - 
21. listopadu 2023
18:52

Malý Arturek trpí vážnou spinální svalovou atrofií v nejtěžší formě. Bohužel se také dlouho potýká s problémem s kyčlemi. Jeho stav se zhoršil natolik, že musel nedávno podstoupit náročnou operaci. Návštěvy nemocnice jsou pro chlapečka skutečně nepříjemné a na poslední kontrolu jel plný strachu. 

Spinální svalovou atrofii Arturkovi lékaři zjistili v pěti měsících, už v šesti týdnech přestával hýbat ručičkami a otáčet hlavou. Před třemi lety se stal čtvrtým dítětem v republice, které dostalo zázračný lék Zolgensma. Ten by měl výrazně zpomalit účinky genetického onemocnění.

Bohužel se k nemoci přidala další nepříjemnost. Jak rodiče nedávno informovali na facebookových stránkách věnovaných chlapečkovi, od dubna bylo jasné, že Arturek bude muset na operaci kyčlí. 

Tu podstoupil v září a nožičky měl po zákroku v sádře. Před týdnem musel na kontrolu do nemocnice a po všech předchozích zážitcích z toho měl opravdu veliký strach. Maminka popsala, že syna musela celou cestu uklidňovat. Vyhráno bohužel zatím nemá a nepříjemnosti trvají.

„Sádry jsou pryč, na oslavu to ale bohužel není. Dostal jsem speciální ortézu, která vede od bříška až ke kolenům,“ popsali rodiče v nejnovějším příspěvku. „Po sundání sáder je pro mě vše bolestivé a daleko více citlivé,“ dodali s tím, že Arturek kvůli bolestem cestou z nemocnice plakal, až ho pláč natolik unavil natolik, že usnul. Snad ale i ortéza rychle pomůžou a malý bojovník se již brzy zbaví. 

Video  Arturkův ošetřující lékař Ondřej Havlín  - TV Blesk Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi