Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Lukáš chtěl pracovat jako policejní psovod: O sen ho připravila nevyléčitelná nemoc

Policista Lukáš s jeho čtyřnohým parťákem Jerrym a rodinou.
Policista Lukáš s jeho čtyřnohým parťákem Jerrym a rodinou.  (Autor: Nezávislý odborový svaz Policie České republiky)
Autor: VaB - 
15. listopadu 2023
05:00

Lukášovým snem bylo stát se u psovodem u policie. Sám si proto už jako policista pořídil psa Jerryho, kterého si vycvičil a policie ho od něj následně koupila s tím, že Lukáš bude dělat kynologa. Naplněný sen ale brzy zhatila závažná nemoc ALS, kvůli které musel s vysněnou prací přestat. Nevyléčitelná nemoc policistovi zasáhla ruce a narušila jeho schopnost mluvit. Moc času mu už nezbývá. Kolegové chtějí Lukáše a jeho rodinu podpořit, založili proto sbírku.

Lukášovi je 36 let a u policie pracuje už od roku 2010. V průběhu zaměstnání si pořídil psa Jerryho a začal ho cvičit s vidinou toho, že se poté stane policejním psovodem. To se mu splnilo a Lukáš se svým psem začal sloužit u kynologů na Vysočině.

„Policie Jerryho od Lukáše odkoupila a tak se stali parťáky nejen v soukromém životě, ale i ve službě. Lukáše práce u policie vždy bavila, proto byl nad rámec svých povinností u Krajské pořádkové jednotky, kdy v tomto pokračoval i jako psovod,“ popisují zástupci Nezávislého odborového svazu Policie ČR. Krom toho se také angažoval u dobrovolných hasičů, kde ještě cvičil mladé požárníky.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějšího životního pojištění

V nedávné době ale Lukáše a jeho početnou rodinu zasáhla smutná zpráva. Lékaři mu diagnostikovali amyotrofickou laterální sklerózu, nemoc známou hlavně pod zkratkou ALS. Onemocnění postihuje motorické neurony mozku a míchy a způsobuje ztrátu buněk centrální nervové soustavy. Postupně se tak člověk stává nehybným. „Průměrná doba trvání této nemoci je 2 až 3 roky a dosud na ni neexistuje léčba. U Lukáše již došlo k postižení svalů rukou s porušením úchopu a k narušení řeči,“ dodávají kolegové.

Musel se vzdát svého snu

Policista se kvůli tomu musel vzdát svého snu, na kterém dlouhé roky pracoval. Od policejních kynologů musel odejít a přijde i o svého parťáka Jerryho, kterého si tak pečlivě vycvičil. „Na doporučení lékařů by měl Lukáš co nejdéle vykonávat činnost, na kterou je zvyklý, a to dokud mu to zdravotní stav dovolí, bude vykonávat alespoň funkci pomocníka dozorčí služby,“ doplňují policisté.

Lukáš má se svou ženou Zuzkou (39) tři děti, nejmladšího syna Lukáše (9), dceru Amálku (13) Terezu (19). „Děti jsou pro Lukáše a Zuzku jejich největším štěstím a zároveň touto nemocí trpí nejvíce,“ dodávají strážci zákona.

I přesto by chtěl policista ještě vycvičit alespoň jednoho psa, dokud mu to jeho zdravotní stav umožňuje. Kolegové zároveň založili sbírku na jeho podporu. Přispět můžete zde. Chtějí mu tak poděkovat za jeho odvedenou službu pro společnost.

Video  Liboru Skřivánkovi z Bzence (57) odumírají svaly, hýbe jen očima, přesto pomáhá synům řídit rodinný lihovar  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Jiří Zvěřina ( 15. listopadu 2023 07:47 )

Jupííííííííííííí, další sbírka...

Zobrazit celou diskusi