Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Záhada Aljašského trojúhelníku: V divočině za posledních padesát let zmizelo 20 tisíc lidí!

Juneau na Aljašce.
Juneau na Aljašce.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: rc - 
16. října 2023
05:00

Snad každý na světě slyšel o záhadě Bermudského trojúhelníku, kde se za podivných okolností ztratily desítky lodí a letadel. Ovšem trojúhelník, který leží mezi Miami, Portorikem a Bermudami, není jediným místem na světě, kde dochází k záhadným mizením. Na Aljašce se nachází oblast, které se říká Aljašský trojúhelník. Za posledních padesát let tam bylo nahlášeno až 20 tisíc pohřešovaných osob! Místo se proto stálo rájem milovníků paranormálních jevů.

Mezi městem Anchorage, Juneau a Utkiawaviqu se rozprostírá oblast, které se začalo říkat Aljašský trojúhelník. Jedná se o neúrodnou a nehostinnou oblast, kterou tvoří lesy, zmrzlá tundra a hory. Přesto o aljašskou divočinu jeví zájem i turisté a v posledních letech především milovníci paranormálních jevů. Oblast si totiž získala zájem veřejnosti kvůli vysokému počtu pohřešovaných osob.

Podle informací britského deníku Daily Mail, od roku 1970 v oblasti Aljašského trojúhelníku bylo nahlášeno až 20 tisíc pohřešovaných osob. V poměru s ostatními zeměmi Spojených států má Aljaška nejvyšší počet pohřešovaných.„Zdaleka nejvyšší míra pohřešovaných osob je na řídce osídlené Aljašce, kde na 100 tisíc obyvatel připadá 163,76 pohřešovaných osob,“ uvádí World Population Review. Počet pohřešovaných osob je zde dvakrát vyšší, než je celostátní průměr

Zmizení letadla

Některá zmizení si vyžádala velkou pozornost veřejnosti. V roce 1972 v oblasti Alajšského trojúhelníku zmizel aljašský kongresman Nick Begich, předseda Sněmovny reprezentantů Hale Boggs, poradce Begicha Russell Brown a pilot Don Jonzem. Skupina letěla z Anchorage do Juneau, ovšem během letu je zastihlo špatné počasí. Jejich letadlo zmizelo z radaru. Následovalo rozsáhlé pátrání. Pátrací akce trvala téměř čtyřicet dní, ovšem skončila fiaskem. Nenašly se ani trosky letadla a ani ostatky pohřešovaných politiků.

Další záhadná zmizení

Server IFLScience připomíná případ Gary Franka Sotherdana, jenž zmizel v 70. letech, když se do divočiny vypravil na lov. Živého ho už zřejmě nikdo nikdy neviděl. V roce 1997 jiný lovec v oblasti řeky Porcupine objevil lidskou lebku. Analýza DNA později prokázala, že se jednalo o ostatky Sotherdana.

V roce 2011 horský záchranář Gerald Berry pátral po pohřešované ženě. Nicméně domů se nevrátil. O rok později byla objevena opuštěná čtyřkolka, ovšem majitele se vypátrat nepodařilo.

O osm let později vzbudilo pozornost veřejnosti zmizení Shanny Omanové. Žena byla na návštěvě u kamaráda ve Fairbanks. Rozhodla se jít na procházku se psem. Domů se už nevrátila. Neměla u sebe žádné osobní věci. Bylo vyhlášeno pátrání, do něhož se zapojili vrtulníky i psovodi. Ovšem ženu se nepodařilo najít.  

Mimozemšťané i sněžný muž

Kvůli častým mizením Aljašský trojúhelník přitahuje pozornost milovníků paranormálních jevů a lidé přichází s různými konspiračními teoriemi, co za velkým počtem pohřešovaných osob stojí. Někteří tvrdí, že za mizením osob stojí mimozemšťané. V roce 1986 totiž pilot japonského letadla uvedl, že během letu spatřil „létající objekty“. Pilot si prý nejdříve myslel, že se jedná o armádní letadla, takže je ignoroval. Ovšem pak si všiml, že „letadla“ letí za nimi a pak zničehonic zmizela.

Další teorií je existence energetických vírů. Právě ty mají ovlivňovat, jak se lidé cítí. Pokud se vír pohybuje proti směru hodinových ručiček, má na člověka negativní vliv. Někteří záchranáři uvedli, že trpěli halucinacemi, dezorientací a měli závratě. Elektronická měření prý v oblasti zaznamenala magnetické anomálie, které narušily fungování kompasů, jež se odchylovaly až o 30 stupňů. Další tvrdí, že oblast je domovem záhadného tvora podobnému bájnému sněžnému muži. Ačkoliv se mnoho z pohřešovaných lidí rychle našlo, důvod jejich zmizení vyvolává víc otázek než odpovědí.

krapotkin ( 16. října 2023 13:00 )

Když jim dá napřed šišku oloupaného salámu (od Babiše jim nechutnají), tak ji nechají na pokoji.

Celebrity-chachacha ( 16. října 2023 12:02 )

Měla by se tam vydat celá Česká vláda. Aby tomu přišla na kloub .

Lomikel ( 16. října 2023 07:45 )

Pošli tchýni na Aljašku.
Když jí neunesou UFOuni, tak jí sežere medvěd..

Zobrazit celou diskusi