Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Záhada pohřešovaných stopařek trvá už 35 let: Skončily v opuštěné hrobce? Svědectví vedou k Mrázkovi

Autor: ondřej krotil - 
12. srpna 2023
05:00

Cílem byl Adršpach, kam se chtěly Ilona Vavříková (tehdy 19) a Lenka Mužíková (tehdy 18) vypravit z Plzně stopem. Jinak spolehlivá děvčata měla ze svých cest posílat pohledy, ale žádný nikdy nepřišel. Naposledy je spatřili přesně před 35 lety, 8. srpna 1988. A jak případ souvisí se zavražděným mafiánským bossem Mrázkem?

Zmizení dívek je jeden z nejvýznamnějších kriminalistických pomníčků. Poslední místo, kde prokazatelně byly, je výpadovka v Plzni. Kriminalistům se později přihlásilo několik svědků, kteří dívky prý vezli. Směr jejich trasy odpovídal cestě na Adršpach. I zde je spatřilo hned několik svědků. Dívky se měly 13. srpna vrátit domů. Když nepřijely a ani od nich nedorazily žádné pohledy, bylo vyhlášeno pátrání.

Ještě 17. srpna, den po vyhlášení pátrání, byly zřejmě viděny v Doksech u Máchova jezera. Svědek věrně popsal stopující dívky včetně popisu oblečení. Svědectví bylo vyhodnoceno jako velmi věrohodné a je pravděpodobné, že šlo o Ilonu s Lenkou. Pak ale vyšetřování uvázlo na mrtvém bodě.

Gang vykradačů

To skončilo, až když se policii přihlásil Rudolf Javornický, který tvrdil, že jeho kamarádi na Kokořínsku zavraždili tři dívky a těla ukryli do opuštěné hrobky ve Varnsdorfu na severu Čech. Javornický patřil ke gangu vykradačů hrobů, ve kterém tehdy figuroval i boss podsvětí František Mrázek (†47). 

Otevřené rakve

Protože Kokořínsko je od Máchova jezera skutečně kousek, vyhodnotila policie svědectví jako závažné a hrobku ve Varnsdorfu prohledala. Jenže byla prázdná. Nicméně pouhým pohledem bylo vidět, že rakve v nedávné minulosti kdosi otevřel. Nejžhavější stopa ale postupně vychladla, policie se neměla čeho chytnout a případ se neobjasnil dodnes.

Svědka rozstřílela mafie

Rudolf Javornický byl sám trestně stíhaný. Měl za sebou vydírání, loupež nebo přepadení. Javornický byl nakonec odsouzen, ale z vězení se dostal díky amnestii Václava Havla. Později se stal policejním informátorem a spolupracoval s Mrázkem. Životní osud Javornického se naplnil v roce 2001, kdy byl před svým domem rozstřílen. Ač za to nikdy nebyl stíhán, podle tehdejšího všeobecného mínění stál vraždou Javornického František Mrázek…

Hlásili podobná děvčata

Stejně jako u každého jiného případu pohřešování musí policisté vyhodnocovat hlášení o pozorování z různých koutů republiky. Nejinak tomu bylo v případě Lenky a Ilony. Nejzávažnější poznatky pocházely z jihu Česka, kde se na třech místech vyskytovala velmi podobná děvčata ve společnosti vodáků na Lužnici. Tyto dívky se nikdy nepodařilo ztotožnit.

Byla tou třetí zpěvačka?

Jen o dva dny dříve se ztratila jiná dívka. Pavlína Braunová se narodila 5. března 1965 a byla velmi známá folková zpěvačka, která vystupovala se skupinou Minnesengři. Dne 6. srpna 1988 odjela od své babičky ze Strakonic s tím, že jede na hudební zkoušku do Českých Budějovic. Jenže jí ujel vlak a rozhodla se jet stopem. Od té doby Pavlínu nikdo neviděl. Rudolf Javornický tvrdil, že jeho kamarádi zavraždili tři dívky. Byla snad tou třetí právě Pavlína?

Boss František Mrázek

Mafián František Mrázek (1958–2006) se před revolucí živil různě, ale rozhodně ne poctivě. Vykrádal hroby, kšeftoval s mramorovými náhrobky nebo pašoval pornokazety z NDR nebo Polska. Všechno mu procházelo, zatímco členové jiných gangů byli zatýkáni. Je velmi pravděpodobné, že Mrázek měl už tehdy styky na vysokých místech.

 

Kristýna Fla ( 12. srpna 2023 15:25 )

Jasně, že veksláci měli kontakty na policii. Nebo stačilo, že donášeli policajtům a už měli jejich ochranu. Sama jsem byla svědkem, kdy při jednom prů*** kamarád zavolal "někam" a v tu chvíli bylo vše křišťálově čisté. Žila jsem v té době, kdy se z veksláků po revoluci stávali podnikatelé. Za Brno jen třeba Hošna, Hrstka, Pliska atd.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání