Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Záhada ztraceného letu MH370 vyřešena? Nadšenec hlásí: Letadlo jsem našel v džungli!

Autor: pma, ČTK - 
7. září 2023
09:50

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines vyletěl 7. března 2014 z Kuala Lumpuru. Na palubě tehdy bylo 239 osob. Letoun ale do cílové destinace v Pekingu nedoletěl. Dodnes není známo, co se přesně stalo. Brit Ian Wilson nyní tvrdí, že se mu podařilo vrak zmizelého Boeingu najít díky satelitním snímkům!

Bylo 7. března 2014, když Boeing 777 s 239 lidmi na palubě vzlétl z Kuala Lumpuru a zamířil do Pekingu. Tam měl dorazit ve 23:30 SEČ. Letadlo ale záhadně změnilo trasu, zmizelo a dodnes se jej nepodařilo vypátrat.

Brit Ian Wilson nyní, téměř deset let poté, médiím sdělil, že ví, kde se vrak pohřešovaného letounu nachází. Ke svému zjištění prý došel díky satelitním snímkům na Google Maps. Podle Wilsona leží vrak v kambodžské džungli. „Strávil jsem hodiny prohledáváním míst, kde by se letadlo mohlo zřítit. Jeho vrak se nachází v nejzelenější a nejtmavší oblasti, kterou tam najdete,“ uvedl pro Daily Mirror Brit.  

Vědci zveřejnili novou analýzu

Na satelitních snímcích se skutečně nachází vrak, který rozměrově připomíná zmizelé letadlo. Podle Wilsona je ale nález na mapě o několik metrů větší, než byl pohřešovaný Boeing 777. I proto má ale nadšenec vysvětlení. „Při měření na mapách mi vyšlo 69 metrů, ale vypadá to, že mezi ocasem a zbytkem trupu letadla je mezera, což to asi vysvětluje,“ sdělil muž.

Nejedná se ale o jedinou novinku, která se ve spojitosti s letem MH370 v poslední době objevila. Skupina vědců v čele s britským inženýrem Richardem Godfreyem přišla s informací, že se jí podařilo zpřesnit polohu, kam letoun spadl. Ta však částečně vyvrací Wilsonův objev. 

Z vědecké analýzy vyplývá, že by trosky boeingu mohly být západně od pobřeží Austrálie. Odborníci k tomu došli na základě zachycení slabých radiových signálů a vypočítali i to, na jakou vzdálenost mohlo při odklonu letadla vystačit palivo.

Poslední trosky objevili před 5 lety

Jižní část Indického oceánu západně od australského pobřeží byla už dříve označena za místo, kde by mohly trosky letadla nacházet. Právě tam se totiž z doposud neznámých důvodů letoun odklonil.

V průběhu let se ale pátracím týmům nepodařilo v Indickém oceánu nic objevit. Pouze na opačné straně oceánu, na plážích ostrova Mauricius a na březích Tanzanie či francouzského ostrova Réunion se našly trosky, u nichž se potvrdilo, že pocházejí ze zmizelého letounu.

Zatím poslední nalezené trosky letadla, pocházející ze tří různých lokalit na africkém ostrově Madagaskar, předali úřadům příbuzní cestujících z letadla v listopadu 2018.

Video  Unikající palivo a nejdelší bezmotorový let v dějinách (2001, Toronto-Lisabon)  - Videohub
Video se připravuje ...

Martin Lapáček ( 9. září 2023 10:24 )

🤣🤣 Sedí skoro neporušené v džungli, jako by ho tam posadili jeřábem. Frajerovi asi chybí selský rozum.

brano34 ( 8. září 2023 21:17 )

Pravda o sestřelení se bude ještě dlouho tajit...

Hohenegr ( 8. září 2023 08:28 )

Jo a je tam v celku i když se našli pozustatky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání