Britská webová stránka Compere the Market, která nabízí svým uživatelům možnost srovnání cen, uveřejnila seznam dvaceti světových metropolí, kde se nejlépe žije mladým lidem. V průzkumu hodnotili na padesátku světových metropolí, které porovnali podle sedmi kritérií, jako jsou: náklady na rande, cena jednoho piva, Počet barů a restaurací, dostupnost zábavy, míra nezaměstnanosti, rychlost připojení k internetu a také ceny pronájmu.

„Když jste mladí a nezadaní, cestování po světě je jedním z nejúžasnějších dobrodružství, do kterého se můžete pustit. Jako odborníci na finance jsme chtěli zjistit, kde na světě je pro mladé a nezadané nejlepší žít a pracovat, proto jsme srovnali 50 různých měst po celém světě podle jasně daných kritérií a z nich vybrali dvacítku těch nejlepších,“ vysvětluje Noémi Hadnagy, PR manažerka firmy.

V celosvětovém měřítku skončila Praha na čtvrtém místě, z toho evropského ale získala stříbrnou medaili. Jako první se umístilo Tokyo, dále Bankok, na třetím místě a evropským vítězem se stal Budapěšť, následovaný Prahou. Po dvou evropských městech se na páté příčce umístil Soul, za ním nové Dillí a až na sedmé příčce je další evropské město Lisabon. První desítku pak uzavírá Sofie, Waršava a Kuala Lumpur.

„Praha díky levnému pivu a opravdu pestré nabídce zábavy proniká do prví pětky. Toto krásné historické město však není jen skvělým místem ke strávení dovolené, je i příjemným místem pro život mladých. Je zde nízká míra nezaměstnanosti, Praha se svými 2,8 % umístila na prvním místě, což znamená, že zde snadno seženete práci, která vám zajistí pohodlný život,“ říká k průzkumu Noémi Hadnagy.

Kromě míry nezaměstnanosti se průzkum soustředil i na cenu za jedno rande. Pražané za jednu schůzku zaplatí v průměru 1440 korun. Cena zahrnuje dva lístky do kina, láhev vína, pětikilometrovou cestu taxíkem a jídlo pro dva. Při hodnocení příležitostí k zábavě získala Praha druhou příčku s počtem 4103 aktivit, které se dají v hlavním městě podnikat.

Naopak Praha pohořela v rychlosti připojení k internetu. Tento faktor může při rozhodování hrát důležitou roli především u tzv. digitálních nomádů, kteří pracují na dálku a zároveň cestují po světě. Z desítky evropských měst se Praha s 21 megabity za sekundu umístila na posledním místě.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Polyamorie je o komunikaci. Pomůže i se žárlivostí, říká Fronéma Lark Blesk

Fotogalerie
21 fotografií