Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemřela opilecká legenda Milan Čurda (†56)! Osmipromilového krále našel kamarád v karavanu zasypaném sněhem

Aktualizováno -
20. ledna 2023
15:47
Autor: pma, Jitka Pecharová - 
20. ledna 2023
14:40

Když v roce 2005 policie chytila řidiče fekálního vozu, nestačila se divit. Šofér Milan Čurda nadýchal neuvěřitelných osm promile a přes noc se z něj stala legenda. Poté, co milovník motorismu a piva přišel o řidičák, přežíval v Tuhani na Semilsku nejprve v garáži, později pak v karavanu, který mu poskytl kamarád Martin. Ten dokonce začal vyrábět i opojný mok s příznačným názvem „Čurdovo pivo". Blesku v pátek dva nezávislé zdroje potvrdily, že rekordman zemřel. V karavanu zasypaném sněhem ho údajně našel jeho kamarád!

Před osmnácti lety se řidič fekálního vozu a milovník motorismu Milan Čurda stal držitelem rekordu, který jen tak asi nikdo nepřekoná. Policisté šoférovi, který s fekálním vozem Praga sjel do příkopu a narazil do elektrického vedení, naměřili neuvěřitelných osm promile. „Ten přístroj, do kterého jsem tehdy dýchal, měřil špatně. Mají ho kontrolovat každé tři měsíce a to oni nedělali. Měl jsem doma akorát nějaké pivo,“ popíral před časem své pití pro Blesk nezodpovědný řidič.

Pokud má člověk v krvi 3-4 promile alkoholu, může upadnout do bezvědomí a přivodit si silnou otravu alkoholem. Čurda však s přehledem zvládl dvojnásobek a vysloužil si za to přezdívku Osmipromilový řidič.

Video  Zemřel alkoholik-rekordman Milan Čurda: Chytili ho s 8 promile  - CVC
Video se připravuje ...

Policie zjišťuje, co bylo příčinou smrti

Tento týden ale přišla smutná zpráva. Opileckou legendu objevili mrtvou ve čtvrtek večer lidé, kteří za ním do karavanu, kde přebýval jako bezdomovec, chodili a pomáhali mu materiálně. „Našli jsme ho s kamarádem. Nesli jsme mu hadry,“ uvedl Jiří S. s tím, že Milan Čurda byl mrtvý zřejmě delší dobu. Maximálně však dva dny, protože ještě v úterý byl naživu. „Já jsem ho viděl minulý týden. Byl v pohodě. Vždycky byl. Žil klidně a neplnil si hlavu starostmi,“ řekl Čurdův přítel Martin Fišer, který ho nechal bydlet v karavanu na svém pozemku na okraji Tuhaně, protože neměl kam jít.

Proč Čurda náhle zemřel, není zatím jasné. Policie nařídila pitvu kvůli vyloučení cizího zavinění a karavan do té doby zapečetila. To, že by zemřel násilnou smrtí, však nikdo moc nepřepokládá. „Mohl se víc opít, usnout a zmrznout. Navíc trpěl epilepsií, takže i ta mohla sehrát svoji roli,“ řekl Martin Fišer, kterého smrt Čurdy překvapila a zasáhla.

„Musím to rozdýchat. Měl sice rád alkohol, ale jinak to byl spolehlivý člověk s dobrým srdcem,“ dodal Fišer. Zda a v jaké podobě bude probíhat poslední rozloučení, není zatím zřejmé.

 

Dočkal se i vlastního piva

O tom, jak bude vypadat poslední rozloučení se známým opilcem, lze zatím jen spekulovat. Podle starosty Stružnice zřejmě v okolí mužova karavanu vznikne improvizované pietní místo. O poslední rozloučení by se měla podle Hrubého postarat rodina. „Má syna i dceru a bývalou ženu. Jelikož se znám osobně s jeho synem, který také bydlí v Tuhani, nevěřím tomu, že by se nepostaral o pohřeb vlastního otce. Ačkoliv neměli ideální vztahy, pořád ho vnímal jako tátu. Pokud ne, tak to bude muset zařizovat obec,“ doplnil starosta.

Čurda se svým úctyhodným pijanským výkonem zapsal do historie. A díky osmnáct let staré nehodě proslavil i obce Tuhaň a Stružice. S jeho osobou je například spjatý výraz „zčurdovat se“, tedy značně se posilnit alkoholem, ale opilec se dočkal dokonce vlastního „Čurdova piva“. To nese úsměvný podtitul „Pod osm promile nejedu!“ a zájemci si spodně kvašený světlý ležák, na jehož přípravě se sám rekordman podílel, mohou stále objednat. Co ale bude s pivem po Čurdově skonu, není zatím jasné.

Špatné vztahy s rodinou

Příběh slavného pijana má ovšem i druhou stranu mince. Svým pitím dělal potíže rodině a vlastní syn ho prohlásil za nesvéprávného a přestěhoval ho do garáže. O tu později alkoholik v důsledku exekucí přišel, a tak nakonec skončil v karavanu, kde také zemřel.

Komando ( 21. ledna 2023 20:37 )

Ještě,že nezemřel na cukrovku.

bizon_pepa ( 21. ledna 2023 04:52 )

Úplná lilie. Svět ještě netuší o co vněm přišla.

deratizater ( 20. ledna 2023 22:56 )

V tom karavanu asi neměl kamínka čili umřel na podchlazení. On už musel pořád pít i kdyby nechtěl jinak by dostal těžký epileptický záchvat, mám jednoho takového brynka v rodině.

netaxa ( 20. ledna 2023 22:00 )

Jelita, co dokážete zkomolit jméno obce v textu dvakrát. Není to Stružnice ani Stružice, ale Stružinec.

verka1 ( 20. ledna 2023 18:41 )

Tak nikoho nezabil. Alkohol pomalu zabil jeho.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání