Obsah seriálu MH370: Ztracené letadlo (MH370: The Plane That Disappeared)

V roce 2014 zmizelo beze stopy letadlo s 239 lidmi. Dokumentární seriál o jedné z největších novodobých záhad – letu MH370.

MH370: Ztracené letadlo (MH370: The Plane That Disappeared) - podrobné informace o seriálu

Let MH370 společnosti Malaysia Airlines zmizel 8. března 2014 na trase z malajsijského Kuala Lumpuru do čínského Pekingu. Na palubě letadla Boeing 777-200ER bylo 227 cestujících a 12 členů posádky.

Navzdory rozsáhlému mezinárodnímu pátracímu úsilí nebyly po několik let nalezeny žádné trosky ani zbytky letadla. V červenci 2015 byl na francouzském ostrově Réunion v Indickém oceánu nalezen kus trosek, u kterého bylo později potvrzeno, že pochází z pohřešovaného letadla.

V následujících letech byly na různých plážích v Indickém oceánu nalezeny další kusy trosek, ale hlavní trosky se nikdy nepodařilo lokalizovat. Přesná příčina zmizení zůstává neznámá, ale vyšetřovatelé se domnívají, že nejpravděpodobnějším scénářem je, že se letadlo zřítilo do oceánu v důsledku mechanické poruchy nebo jiného problému. 

Zmizení letu 370 společnosti Malaysia Airlines 8. března 2014 zůstává jednou z největších záhad v historii letectví a bylo předloženo několik teorií, které vysvětlují, co se s letadlem stalo.

  • Mechanické selhání: Někteří odborníci se domnívají, že havárii letadla způsobila katastrofální mechanická závada. Tuto teorii však zpochybňuje skutečnost, že komunikační systémy letadla byly vypnuty a že letadlo pokračovalo v letu ještě několik hodin poté, co zmizelo z radarů.
  • Sebevražda pilota: Někteří vyšetřovatelé naznačují, že kapitán letadla Zaharie Ahmad Shah mohl s letadlem úmyslně havarovat. Tuto teorii podporuje nález leteckého simulátoru v jeho domě, který obsahoval simulovanou trasu podobnou té, po které letělo zmizelé letadlo.
  • Únos letadla: Někteří odborníci se domnívají, že letadlo bylo uneseno jedním nebo více osobami, které mohly převzít kontrolu nad kokpitem a odletět s letadlem na vzdálené místo. Žádná skupina se však k únosu nepřihlásila a žádné důkazy o únosu nebyly nalezeny.
  • Požár za letu: Někteří vyšetřovatelé se domnívají, že na palubě letadla mohl vypuknout požár, v jehož důsledku piloti ztratili kontrolu nad letadlem a který nakonec vedl k havárii. Tuto teorii však zpochybňuje skutečnost, že letadlo pokračovalo v letu ještě několik hodin po poslední komunikaci s řízením letového provozu.
  • Kybernetický útok: Někteří odborníci se domnívají, že letadlo mohlo být napadeno hackery, kteří ohrozili jeho komunikační systémy a navigační zařízení. Pro tuto teorii však nebyly nalezeny žádné důkazy.

Navzdory rozsáhlému pátracímu úsilí nebylo letadlo nalezeno a příčina zmizení zůstává neznámá. Záhada obklopující let Malaysia Airlines 370 vedla k obnovení zájmu o leteckou bezpečnost a potřebu zdokonalení sledovacích a komunikačních systémů pro komerční letadla.

Mezi nejzásadnější záhady v historii letectví dále patří:

  • Zmizení Amelie Earhartové: Dne 2. července 1937 Amelia Earhartová a její navigátor Fred Noonan zmizeli při pokusu o oblet světa. Navzdory rozsáhlému pátracímu úsilí nebyla po jejich letadle nikdy nalezena žádná stopa a příčina jejich zmizení zůstává záhadou.
  • Výbuch letu TWA 800: Dne 17. července 1996 let TWA 800 explodoval nad Atlantickým oceánem krátce po startu z New Yorku a zahynulo všech 230 lidí na palubě. Příčina výbuchu byla původně považována za teroristický útok, ale později se zjistilo, že šlo o výbuch palivové nádrže. Někteří však stále věří, že havárie byla důsledkem nečisté hry.
  • Bermudský trojúhelník: Bermudský trojúhelník je oblast v západní části severního Atlantiku, kde za záhadných okolností zmizelo mnoho lodí a letadel. Zatímco mnohé z těchto událostí byly vysvětleny přirozenými příčinami, jako je špatné počasí nebo lidská chyba, jiné zůstávají nevysvětleny.
  • Roswellský incident: V červenci 1947 se poblíž Roswellu v Novém Mexiku zřítil záhadný objekt a americká armáda tvrdila, že šlo o meteorologický balón. Mnoho lidí však věří, že objekt byl mimozemskou kosmickou lodí, a incident se stal významnou součástí pověsti o UFO.
  • Katastrofa Hindenburgu: Dne 6. května 1937 německá vzducholoď Hindenburg začala hořet a zřítila se v New Jersey, přičemž zahynulo 36 lidí. O příčině katastrofy se dodnes vedou diskuse, přičemž teorie sahají od sabotáže až po jiskření statické elektřiny.
  • Let společnosti EgyptAir 990: Let EgyptAir 990 se 31. října 1999 zřítil do Atlantického oceánu u pobřeží Massachusetts a zahynulo všech 217 lidí na palubě. Příčina havárie zůstává sporná, někteří se domnívají, že šlo o úmyslný čin druhého pilota, zatímco jiní se domnívají, že šlo o nehodu.
  • Letadlo duchů: V roce 2003 vzlétlo z letiště v Angole nákladní letadlo Boeing 727, které nemělo povolení ani spojení s řízením letového provozu. Letadlo přeletělo Atlantický oceán a už nikdy nebylo spatřeno. Osud posádky a letadla zůstává záhadou.

Louise Malkinsonová (producent, režie)

Během své kariéry natočila řadu dokumentárních filmů o různých institucích, od policie a věznic až po armádu a NHS. Producentka a režisérka úspěšného kriminálního dokumentu Detektivové o své předchozí práci mluvila i se studenty kriminologie, jimž popsala svůj tvůrčí proces.

Zmíněný seriál je plný zajímavých postav a strhujících záběrů, ale zároveň zpracovává citlivá témata drogové závislosti, rozpadu rodiny a bezdomovectví. Základem seriálu je Operace Romford, vyšetřování brutální vraždy Daniela Smithe. Tělo třiadvacetiletého mladíka, které bylo nalezeno v táboře bezdomovců pod železničními oblouky v Salfordu, bylo surově zbito a poté zapáleno.

Letecké katastrofy a záhady jsou také častým tématem smyšlených filmů a seriálů. Mezi nejsledovanější patří:

  • "Lost": Tento seriál, který se vysílal v letech 2004-2010, se točil kolem přeživších letu Oceanic 815, který ztroskotal na záhadném ostrově v Tichém oceánu. Seriál zkoumá nadpřirozené prvky ostrova a záhady, které havárii obklopují.
  • "Air Force One" (Letecká posádka jedna): "Letecká posádka jedna" (Air Force One), která se stala obětí letecké katastrofy, se stala obětí letecké katastrofy: V tomto akčním thrilleru z roku 1997 se prezident Spojených států a jeho zaměstnanci nacházejí na palubě letadla Air Force One, když je uneseno teroristy. Film sleduje prezidentovy pokusy zachránit sebe a svou rodinu a zároveň ochránit zemi před hrozbou jaderné války.
  • "Akta X": Tento populární televizní seriál, který se vysílal v letech 1993 až 2002, sleduje agenty FBI Muldera a Scullyovou, kteří vyšetřují paranormální jevy, včetně mnoha případů týkajících se pozorování UFO a záhadných letadel.
  • "Flightplan" (Letový plán): V tomto thrilleru z roku 2005 se během letu z Berlína do New Yorku ztratí dcera jedné ženy. Žena musí přesvědčit posádku a cestující, že její dcera byla na palubě letadla a nyní je nezvěstná, přestože posádka trvá na tom, že dívka na palubě nikdy nebyla.
  • "The Langoliers": Tento televizní film podle povídky Stephena Kinga sleduje skupinu pasažérů letu z Los Angeles do Bostonu, kteří se probudí a zjistí, že jsou jedinými lidmi, kteří v letadle zůstali. Brzy zjistí, že se zastavil čas a oni jsou uvězněni v tajemné prázdnotě bez možnosti úniku.
  • "The Twilight Zone": V tomto klasickém televizním seriálu, který se původně vysílal v letech 1959-1964, se často objevovaly epizody týkající se letectví, včetně jedné, v níž je cestující v letadle jedinou osobou, která vidí gremlina poškozujícího motor letadla.
  • "Final Destination": Tento hororový seriál, který zahrnuje pět filmů, se točí kolem skupiny lidí, kteří uniknou smrti po předtuše letecké havárie, aby zjistili, že smrt je nyní pronásleduje v sérii bizarních nehod.

O letu MH370

Let MH370 společnosti Malaysian Airlines měl být rutinní cestou: Na palubě bylo 239 cestujících a členů posádky, kteří letěli z Kuala Lumpuru do Pekingu. Krátce po startu v klidné noci roku 2014 však let MH370 nadobro zmizel z obrazovek radarů.

Šokující zmizení dopravního letadla se dostalo na titulní stránky novin, vyvolalo nepokoje, uvrhlo příbuzné cestujících do noční můry a vyvolalo celosvětové hledání odpovědí, které nikdy nepřišlo. Tento strhující dokumentární seriál z produkce RAW, který se odehrává v sedmi zemích, využívá mocné archivy k rekonstrukci noci zmizení a dává divákům možnost prozkoumat tři nejspornější teorie o zmizení letadla. Obsahuje také rozhovory s rodinnými příslušníky, vědci, novináři a obyčejnými lidmi z celého světa, kteří se i po devíti letech odmítají vzdát naděje na vysvětlení.

Je to příběh plný konspirací a králičích děr, stínových postav a oficiálního mlčení - ale především je to příležitost udržet při životě památku těch, kteří se ztratili v jedné z největších nevyřešených záhad naší doby, a dál usilovat o odpovědi.

Viděli jste seriál MH370 Ztracené letadlo? Podělte se o své dojmy v diskusi

Video
Video se připravuje ...

Trailer seriálu MH370: Ztracené letadlo Netflix

Fotogalerie
15 fotografií