Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Muž (33) kvůli nádoru přišel o oko a část obličeje. Protetickou náhradou lidi šokuje i baví

Autor: pma - 
30. července 2023
05:00

Třiatřicetiletý Amit Ghose z Birminghamu od mala trpí vzácným genetickým onemocněním zvaným neurofibromatóza typu 1 (NF1). Od dětských let se muži v levé části obličeje tvořily nebezpečné nádory a jeden z nich se dostal až oku, které mu museli lékaři v jedenácti letech odebrat. Amit dostal protetické oko. To se podobá velké náplasti a pomocí magnetů se přitiskne k tváři a očnímu důlku. Na sociálních sítích Brit ukazuje realitu svého života a tisíce fanoušků mu přejí štěstí.

Pracuje jako úspěšný právník, má milující ženu a žije si spokojený život. Přesto všechno se však někdy stává terčem posměchu. „Někteří lidé na mě zírají. Další se ptají, co se mi stalo s obličejem, a malé děti se mě někdy tak vyděsí, že začnou plakat,“ citoval The New York Post Amita Ghose z Birminghamu.

Ve škole ho šikanovali

Amitovi lékaři ve dvou letech diagnostikovali vzácné onemocnění, neurofibromatózu typu 1. Během let Amitovi tváří prorůstal nádor, který se dostal až k oku. V jedenácti letech podstoupil operaci, při které lékaři tumor odstranili společně s částí tváře a levým okem. Než mu bylo zhotoveno protetické oko, nosil během školských let před odoperované oko pásku, kvůli čemuž ho spolužáci často šikanovali.

Kamarádi se ale za Amita postavili. „Měl jsem štěstí už od malička. Mám kolem sebe několik úžasných přátel, díky kterým se cítím dobře. Chovali se ke mně stejně jako ke komukoli jinému,“ řekl o svých zkušenostech muž. A podporu má i ve své rodině a partnerce, se kterou se před dvěma lety vzali.

Začátky nebyly lehké 

Své zkušenosti začal Amit zveřejňovat i na sociálních sítích. Tam svým fanouškům radí, jak se chovat k lidem, jako je on. V jednom z příspěvků ukázal a popsal, jak se implantát pomocí magnetků připevňuje k obličeji.

Muž ale zveřejňuje i vtipný obsah. V jednom z videí si například protetické oko z legrace nasadil vzhůru nohama. V jiném zase popsal situaci, která se mu pravidelně děje. „Když jsem doma, někdy si protézu sundám a zapomenu, že ji nemám. Pak ale někdo zazvoní, já jdu otevřít a ten člověk se mě šíleně lekne, což chápu,“ přiznal s úsměvem muž.

Brit zároveň přiznal, že i on má dny, kdy se podívá do zrcadla a zhrozí se. „V minulosti jsem byl ze svého stavu velmi smutný a cítil jsem se extrémně depresivně,“ uvedl Amit. Žárlil prý na symetrické obličeje „normálních lidí“ a nepřál si nic jiného, než aby vypadal stejně jako oni. Nakonec ale zjistil, že takto to dál nepůjde. „Nemůžu sice změnit to, jak vypadám, ale může změnit své myšlení,“ svěřil se Brit.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi