Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Válkovi se ze slov Duška o rakovině »vaří krev«: Pavědecké nesmysly! Zuří i další politici

Autor: ula, red - 
19. července 2023
09:19

Slova herce a moderátora Jaroslava Duška, který se nechal slyšet, že lidé si za rakovinu mohou sami, protože nemají rádi život, pobouřila nejen odbornou veřejnost. K výrokům herce se vyjádřili i osobnosti české politiky, včetně ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Senátorka Miroslava Němcová (ODS) připomněla, že sama si onemocněním prošla, a středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) dokonce nazvala Duška blbem.

„Moje maminka zemřela na rakovinu, to byla její volba. Vy si myslíte, že ten člověk umře na rakovinu. Já si myslím, že umře na to, že nenávidí život,“ vyslovil během rozhovoru s Čestmírem Strakatým Dušek větu, kterou momentálně žije celé Česko. A pak dodal: „Ten člověk nemá rád život, nemá rád sebe.“

Připomněl, že mu rakovina vzala maminku, „protože to byla její volba“. Dále rozvinul teorii, že je schopen poznat, kdo svou nemoc překoná a kdo ne.

Válek: Ezobláboly rovné proruským trollům

Poté, co se do Duška pustila umělecká obec a lékaři, se nyní přidali politici. Duškova slova nadzvedla i šéfa rezortu zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Ten se jako lékař zaměřoval na radiodiagnostiku a intervenční léčbu nádorů v oblasti břicha.

„Přiznám se, že se ve mně vaří krev, když slyším podobné pavědecké a hlavně vůči onkologicky nemocným i jejich blízkým necitlivé nesmysly! Onkologičtí pacienti a jejich nejbližší si zaslouží maximální míru podpory, nikoli takovéhle necitlivé útoky a obviňování,“ vyjádřil se na sociálních sítích Válek a dodal: „Respektuji svobodu slova, která zahrnuje i právo plácat absolutní nesmysly. Je však potřeba se jasně vymezit proti podobným ezoblábolům, které se v mých očích rovnají tomu, co tady plácají různí proruští trollové a dezinformátoři.“

„Rakovina není vědomá sebevražda z vlastního rozhodnutí. Sebevražda je věřit podobným blábolům, odmítat léčbu a ignorovat prevenci. Právě posílení prevence a motivace k ní pravidelně řeším s odbornými společnostmi i pojišťovnami. A tyto hloupé výroky tomuto úsilí skutečně nepomáhají,“ připomněl Válek jeden z cílů ministerstva.

„Dušek je blb!“

Servítky si na twitteru rozhodně nebrala hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková a prozradila, že jí bylo teprve 15 let, když jí otec zemřel na rakovinu.

„Pořád jsme se spolu smáli. A hádali. Lidi ho měli moc rádi. Bylo mi 15 a tátovi 48, když umřel. Stěhovali jsme do rozestavěného domu sedačku a on mně a mámě řekl: ‚Holky moje, tak moc na ní chci s Vámi sedět.´ Bojoval. Když umíral, měl 48 kg. Jaroslav Dušek je fakt blb,“ napsala Pecková.

Němcová: Rakovinu jsem prodělala

Senátorka Miroslava Němcová přiznala, že v 37 letech rakovinu prodělala. „V rodině si rakovina vzala dědu (65), otce (59), strýce (37),“ napsala na twitteru Němcková a připomněla, že v Česku je ročně diagnostikováno více než 87 000 pacientů s nádorem a 27 000 zemře.

„Každý třetí občan ČR v průběhu života rakovinou onemocní. Jaroslav Dušek to může svými kecy jen zhoršit,“ vzkazuje senátorka herci.

deratizater ( 19. července 2023 13:48 )

Dušek se měl vyjádřit přesněji a zdůraznit to že mnohé dospělé osoby si svým stylem života na raka zadělávají aby mu grilovači zákeřně nepodsouvali že přeje rakovinu i dětem

kdoasi ( 19. července 2023 12:47 )

To jste asi krapotkina špatně pochopil.

bullshit ( 19. července 2023 12:36 )

Nejlepší reakce by bylo nereagovat na hlouposti jednoho vohnouta. Nevím proč se někdo v exekutivě k tomu vyjadřuje.

bullshit ( 19. července 2023 12:34 )

Asi zobe nějaké svinsvo

nadčasový MP ( 19. července 2023 12:12 )

A co mi tím chcete říci? Že když tedy žijeme v Čechách, tak máme jít s rakovinou k doktorovi, abychom to měli dříve za sebou?

Zobrazit celou diskusi