Jaroslav Dušek se k tématu dostal v rozhovoru s moderátorem Čestmírem Strakatým. „Moje maminka zemřela na rakovinu, to byla její volba. Vy si myslíte, že ten člověk umře na rakovinu. Já si myslím, že umře na to, že nenávidí život,“ tvrdí Dušek s bohorovným klidem a svou krutou teorii dále rozvíjí: „Ten člověk nemá rád život, nemá rád sebe.“

Ani to mu ale nestačí a bez mrknutí oka a s nehoráznou drzostí střílí další brutální náboj. „Skoro vám řeknu, že odhadnete, který z těch lidí zemřou a který se z toho dostanou,“ tvrdí Dušek.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Čestmír Strakatý (@cestmirstrakaty)

 

Teorie se nepotvrdila

Kromě mnoha známých osobností jeho vyjádření ostře odmítl i Jaromír Šrámek z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, který je také šéfem Českého klubu skeptiků. Právě ten se zaměřuje na potírání nejrůznějších ezobludů a dezinformací. „Je to svinstvo, které snad ani slušně komentovat nejde,“ reagoval na dotaz Blesku.

Podle lékaře v minulosti skutečně proběhly výzkumy, které naznačovaly, že když onkologický pacient bude optimistický naladěný, bude například dostávat rozumnou psychoterapii, jeho prognóza se zlepší.

„Tohle se bohužel nepotvrdilo, ale dostalo se to do trošičku takové populární psychologie a z ní pak do těchto kruhů, kde už z toho vznikla strašlivá karikatura, která nemocné obviňuje, což samo o sobě je strašně špatně,“ vysvětluje Jaromír Šrámek.  Pacient s nádorem a takto vážnou diagnózou je na tom už tak psychicky špatně, Duškovy výroky ale mohou jeho křehkou psychiku ještě více podlomit.

Vršení dalších ran

„Pro pacienta je to ještě větší utrpení. Když k němu někdo přijde a řekne mu, no ty si za to můžeš sám, tak ho to dostane do mnohem horší situace. A když mu pak řekne i něco v tom smyslu, že si svou psychikou ovlivní prognózu, tak jakékoli nelepšení zdravotního stavu na kontrolách u lékaře pro něj může znamenat další a další rány,“ popisuje lékař. Některé nemocné to pak podle Jaromíra Šrámka může pohnout i k tomu, že hledají jinou léčbu, která ale může být nebezpečná sama o sobě.

Psychopati, nebo bloudi?

 Kdo jsou lidé, kteří bez skrupulí střílí své názory na tak vážné a citlivé věci? Jako předseda Českého klubu skeptiků má Jaromír Šrámek s podobnými mluvčími bohatou zkušenost. „Vidím dva extrémy. Jedna skupina se označuje termínem, který nemám moc rád, ale je asi nejvýstižnější. Jsou to psychopati, kterým je naprosto jedno, že někomu ublíží, i to, že říkají nehorázné hlouposti. Oni prostě chtějí být vidět, potřebují reklamu,“ popisuje odborník.

Do druhé skupiny pak podle něj patří lidé, kteří „jsou buď naprosto hloupí, nebo tomu, čemu věří, absolutně propadnou a jsou přesvědčeni, že tím někomu pomohou,“ uzavírá Šrámek.

 

Video
Video se připravuje ...

Jaroslav Dušek: Poprosil o rekvizitu z natáčení! Co s ní udělal? Kateřina Štichová

Fotogalerie
16 fotografií