Trápení tříčlenné rodiny začalo před čtrnácti měsíci, kdy se Míše udělala malá bulka na krku, která se postupem času zvětšovala a začala způsobovat ztrátu hlasu. Následovala řada vyšetření a konzultací s lékaři, kteří bohužel potvrdili, že se jedná o zhoubný nádor, takzvaný malobuněčný karcinom. „Jedná se o agresivní zákeřný nádor, který nejde chirurgicky odstranit. Čím je člověk mladší, tím má nádor navíc více sil,“ popisuje pro Blesk.cz táta holčičky a partner zesnulé Míši Michal Palát.

Nebylo, jak pomoci

Zpočátku přitom vše vypadlo poměrně nadějně. Série chemoterapii a ozařování se zdála být úspěšná. Míša se mohla opět začít věnovat naplno své dceři, a jelikož milovala práci s dětmi, udělala si kurz asistentky pedagoga. Nemoc se ale bohužel krátce na to vrátila a léčba začala nanovo. Lékaři dělali vše, co mohli, nic však nepomohlo.

„Byl jsem i na konzultaci v Brně na Masarykově onkologickém ústavu, tam mi však řekli to stejné, co v Olomouci, tedy že Míši už není jak pomoci, že na tento druh rakoviny není lék,“ přiznává smutně pan Michal.

Plány až do posledního dechu

Společně ale bojovali a snili o uzdravení až do posledního dne. „I když už jsem věděl, že se blíží konec, nevzdávali jsme to. Míša plánovala spoustu věcí, které ještě spolu jako rodina prožijeme. Myslím si, že i když taky už tušila, co se stane, tak se až do poslední chvíle nevzdávala,“ vzpomíná na těžké okamžiky táta Dominičky.

Se svou maminkou se holčička nerozloučila, rodiče jí nechtěli vystavovat neúprosné situaci v nemocnici, kde Míša trávila poslední měsíc života. „Nechtěli jsme tam Dominičku vodit, jak si to přála i Míša, chtěli jsme, aby si maminku pamatovala tak krásnou, jako byla. Myslím si, že kdyby ji viděla, tak by ji to mohlo hodně ublížit,“ přemýšlí Michal, který vše konzultoval i s dětskou psycholožkou, protože holčička je už tak velmi uzavřená.

Pomáhá i rodina

Holčičce její tatínek vysvětlil, že se na ně maminka teď dívá z nebe… „Nějak to vnímá, je to i tím, že v takové situaci žila rok, kdy maminka byla chvíli doma, pak zase ne, protože byla u paní doktorky,“ popisuje Michal, kterému s péčí o dcerku naštěstí pomáhá rodina.

„Moje pracovní doba je vždy zhruba od půl sedmé do půl čtvrté. To je tak časově na hraně, abych Dominičku stihl vyzvednout ze školky, proto patří velké díky rodině, že mi s ní pomáhají,“ uzavírá táta, který také založil na dobročinné platformě Donio finanční sbírku.

„Míša si přála, aby měla Dominička v budoucnu to nejlepší možné vzdělání. Dělala vše proto, aby byla šťastná a měla vše, co potřebuje, protože ona sama to v životě neměla jednoduché. Vybrané finance by pomohly tento sen splnit,“ dodává Michal.

Co je malobuněčný karcinom

Malobuněčný karcinom je označení pro méně častou a značně agresivní formu zhoubného nádoru. V drtivé většině případů jej nalezneme v plicní tkáni, a proto hovoříme o malobuněčném karcinomu plic, který považujeme za méně četnou formu rakoviny plic. Malobuněčný karcinom ale může vzácně vznikat i v jiných tkáních. Poměrně rychle se šíří a časněji vytváří vzdálené metastázy.

 

Video
Video se připravuje ...

Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírají 

Fotogalerie
9 fotografií