Lékaři diagnostikovali dívence tzv. osteosarkom levého femuru, tedy stehenní kosti. „Když jsem to googlila, první, co na mě vyskočilo, byla amputace nohy,“ vzpomíná maminka Barbora. Příběh z pohledu maminky nemocného dítěte popsala organizaci Fuck Cancer, o které Blesk píše v projektu Srdce pro vás.

Mražený hrášek

Začalo to v květnu před dvěma lety. „Madlenka se probudila ve tři ráno s pláčem, že ji bolí koleno, ale popírala jakýkoliv úraz. Po pár dnech se to opakovalo a koleno měla teplé a oteklé,“ líčí maminka. Vyhledala zdravotnické zařízení, kde ji sestra nepřijala k vyšetření a řekla, ať dá dítěti na koleno mražený hrášek. Mateřský instinkt ale říkal něco jiného. „Přes známé jsme se dostaly k MUDr. Fraňovi, jemuž budu navždy vděčná, že vyšetření neodfláknul. Následovalo několik dalších vyšetření včetně biopsie,“ říká.

Bude si ho ale pamatovat navždy: „Jak tam sedím, čumím na ten rentgen, vidím světlé kolečko hned nad kloubem. Když pan doktor začal telefonovat, věděla jsem, že je zle. To přece nemůže být ono!“ Děsila se, jak dívence diagnózu sdělí.

Madlenky se ujal špičkový lékař Jan Lesenský, vedoucí onkologické ortopedie ve FN Bulovka. „Vše mi vysvětlil a také mne částečně uklidnil, že jsem jednala rychle a nádor je malý – 3,5 cm. Pomohl mi a vše Madlence vysvětlil,“ vypráví Barbora. Madlenka už během roku a půl podstoupila šest ortopedických operací, dostala endoprotézu, tedy náhradu kolene, a čeká ji hojení a rehabilitace.

Dříve pořád v pohybu

Ještě před dvěma lety nevěděla Barbora o rakovině takřka nic. „Kdybyste se mě zeptali, co mě napadne, když se řekne rakovina u dětí, řekla bych vám leukémie a mozek. Ó, jak bych chtěla žít v té blažené nevědomosti,“ říká Barbora. Se svojí dcerou dříve hodně cestovala.

„Vlastně jsme stále byly v pohybu. Madlenka kopala do mičudy, dělala sto kliků denně, třicet shybů a drandila na koloběžce a zkoušela na ní triky. Byla úplně normální, velmi aktivní dítě, které nikdy nebylo víc nemocné, maximálně obyčejné nachlazení,“ popisuje svoji dceru.

Následky nese i rodič

Co prožívá rodič, jehož dítě má rakovinu, si lze jen těžko představit. Každý bere ohled na dítě, jenže na rodiče se zapomíná. „Je to i o tom, jak slovo »Já« vymizelo, o tom, jak »Já chci« nebo »Já potřebuji« je skoro sprosté slovo,“ říká maminka Barbora, která musela vyhledat i odbornou pomoc. „Trvalo půl roku, než se našla správná medikace. A diagnóza? Posttraumatická stresová porucha,“ uzavírá.

Otevřené koleno? Hustý!

Své zážitky z léčby svými slovy popsala i mladá slečna: „Nejdřív jsem měla chemoterapie, poté následovala operace, kde mi vyměnili koleno. Dokončila jsem chemoterapii a bohužel nastaly komplikace. Otevřelo se mi koleno a já jsem viděla tu moji endoprotézu. Přišlo mi to hustý, ale mamka měla jiný názor. No každopádně koleno muselo ven. Dali mi antibiotický kostní cement a já měla 9 měsíců nohu bez kolene.

Těch několik měsíců jsem musela mít nohu narovno nataženou, což byl vopruz. Chtěla jsem běhat, skákat, a ne být o berlích. Teď mi postupně kvůli rostoucí endoprotéze natahují stehenní kost, a až se to dotáhne, tak mi to vymění za dospělácké koleno. To musíme počkat, až mi ta druhá noha doroste a zastaví se mi růst.“

Onkologičtí pacienti i profesionálové

Za projektem FUCK CANCER stojí mladí onkologičtí pacienti společně se zkušenými nadšenci a profesionály, kteří projektu věnují volný čas. Organizace chce být rozcestníkem pro každého, kdo potřebuje získat informace o zhoubné nemoci. Více na: www.fuckcancer.cz

Pomoci můžete i vy!

Aby mohla organizace pomáhat, má kolem sebe několik partnerů. „Jsme neskutečně hrdí na to, že máme kolem sebe spoustu dobrých duší, kterým empatie není cizí, a společně s námi bojují za lepší život s touhle zákeřnou nemocí. Ať už připojíte ruku k dílu, nebo nám pošlete nějakou tu kačku, anebo sdílíte naši vizi, či o nás řeknete těm, kteří naši práci ocení, je to skvělé,“ říká Barbora Hájková. Jakoukoli finanční podporu můžete poslat i vy na účet číslo 8881238882/5500

Kontakt: FUCK CANCER

Adresa: Umělecká 588/6, 170 00 Praha 7

E-mail: info@fuckcancer.cz

Telefon: 730 959 132

Web: www.fuckcancer.cz

 

Video
Video se připravuje ...

Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírají 

Fotogalerie
10 fotografií