Ročně v Česku onemocní sedm tisíc žen rakovinou prsu. Tisícovka z nich má tzv. triple negativní karcinom, každá čtvrtá pacientka ho nepřepere. „Je to hodně agresivní potvora, ale chytla jste to včas, takže je vysoká šance vyléčení,“ pokračoval lékař.

Aneta v tu chvíli přestala vnímat svět. „Jen jsem brečela a mačkala ruku svého milého. Doma jsem se pak přehrabovala v papírech, co jsem vyfasovala, začala to oznamovat rodině a v práci a nějak se připravovala na kolotoč, který ani na matějské nezažijete,“ vypráví mladá žena.

Od letošního 22. února má za sebou nespočet vyšetření, dvě operace, chemoterapie, ozařování. A k tomu obrovské štěstí na blízké, kteří ji podporují. Dostala se i k projektu FUCK CANCER, o kterém Blesk píše v projektu Srdce pro vás. „Připojila jsem se a řeknu jen FUCK CANCER! Já tý mrše ukážu, s kým má tu čest, a bude litovat, že se ke mně nastěhovala,“ říká rozhodně Aneta.

Jako po třídenní párty

Aneta chodila na tzv. AC chemoterapie. „Je to takový oranžový fujtajbl. Každých 28 dní chodím na injekce, které mají ochránit a vyřadit vaječníky z provozu. Před každou chemoterapií si zobnu tabletku, která má zabránit nevolnostem. Pak si dva dny po chemo zobnu další tabletky a píchnu injekci, která vytváří krvinky. Když na to kouknu zpětně, tak ten týden po chemoterapii jsem po tomhle kombu jak zombie. Žaludek mám na vodě a provází mě zvláštní chutě. Jsem bolavá a mám návaly horka. Celkově bych to přirovnala, že se cítím jak po nějaké třídenní párty. No a hlava je úplně mimo,“ popisuje mladá žena.

Musí se zbavit prsů i vaječníků

Podle vyšetření je Aneta navíc nositelkou genetické mutace BRCA1, který se týká v ČR ročně asi 160 žen. „Znamená to zvýšené riziko vzniku rakoviny prsu a vaječníků. Tudíž je doporučené se toho zbavit. Prsa vem čert, ale sakra, vždyť ještě nemám děti,“ říká Aneta.

Extrém přítel nečekal

Přítel Anety žije extrémním životem. Je totiž FMX jezdec. „Ale takovýhle extrém asi nikdy nečekal,“ vypráví Aneta, pro kterou je přítel neuvěřitelnou oporou. „S ním po boku je to všechno tak nějak snazší,“ usmívá se.

Hlavu jí oholil hokejista

Kvůli chemoterapiím začaly Anetě vypadávat vlasy. „Jen asi čtrnáct dní se mě držela naivita, že budu výjimkou. Nejhorší bylo sledovat, jak postupně přicházím o lví hřívu,“ popisuje. A tak vzniklo dechberoucí video, na kterém jeden z hokejistů zabrzdí u mantinelu, vezme holicí strojek a oholí jí celou hlavu.

„Anet chtěla světu dát vědět, že tuhle hru rozhodně hodlá vyhrát a nevzdá se. Video vzniklo za podpory celého týmu, aby se zase světu dalo vědět, jak moc je zdraví důležité, a my byli u toho,“ vysvětlují hokejisté z univerzitního týmu Univerzity Karlovy, kterého je Aneta členkou jako týmová fotografka.

Vystavuji plešku

Přestože měla Aneta plány, jak nahradit ztracené vlasy, nakonec otočila. „Měla jsem hrdinné řeči, jak si pořídím paruky různých barev a uspokojím toho blázna v sobě, který by měl nejraději každou chvíli jiné vlasy. A nakonec? Nemám ani jednu. Řekla jsem si, kašlu na to, buď budu vystavovat plešku, nebo to vyřeším kšiltovkou. Celý život jsem v létě trpěla a říkala si, že bych byla nejradši plešatá. Tak to mám,“ vypráví.

Onkologičtí pacienti a profesionálové

Za projektem FUCK CANCER stojí mladí onkologičtí pacienti společně se zkušenými nadšenci a profesionály, kteří projektu věnují volný čas. Organizace chce být rozcestníkem pro každého, kdo potřebuje získat informace o zhoubné nemoci. Více na: www.fuckcancer.cz

Pomoci můžete i vy!

Aby mohla organizace pomáhat, má kolem sebe několik partnerů. „Jsme neskutečně hrdí na to, že máme kolem sebe spoustu dobrých duší, kterým empatie není cizí a společně s námi bojují za lepší život s touhle zákeřnou nemocí. Ať už připojíte ruku k dílu nebo nám pošlete nějakou tu kačku a nebo sdílíte naši vizi či o nás řeknete těm, co naši práci ocení, je to skvělé,“ říká Barbora Hájková.

Jakoukoli finanční podporu můžete poslat i vy na účet číslo: 8881238882/5500

 

Video
Video se připravuje ...

Jak provádět samovyšetření prsu CNN

Fotogalerie
11 fotografií