Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Toy Box kritizovala spisovatelku z krádeže příběhu: Sama se dopustila stejného prohřešku?!

Autor: pma - 
5. července 2023
15:49

Oblíbená česká autorka Alena Mornštajnová (60) se před několika několika týdny dostala do křížku s ilustrátorkou a streetartovou umělkyní Klárou Tellnerovou (38), známou pod přezdívkou Toy Box. Ta spisovatelku osočila z toho, že se pro svou novou knihu Les v domě inspirovala jejím životním příběhem a traumatem sexuálního násilí, které bylo na ilustrátorce v dětství prováděno blízkým příbuzným. Spor a veřejná diskuze i po několika týdnech stále pokračuje. Podle některých se sama Toybox opakovaně inspirovala cizími skutečnými příběhy.

V polovině dubna se pultech knihkupectví po celé zemi objevila kniha s názvem Les v domě. Jedná se o v pořadí devátou knihu jedné z nejprodávanějších tuzemských spisovatelek Aleny Mornštajnové. Ta se ve svém nejnovějším díle věnuje příběhu malé dívky, která nemá v knize jméno a je označována hanlivým označením „Cácora“. Strhující a napínavý příběh stránku po stránce odkrývá tíživou skutečnost, které musí hlavní hrdinka opakovaně čelit a vypořádávat se s ní.

Vydání Lesu v domě bylo spojeno s kontroverzí. Známá česká ilustrátorka a streetartová umělkyně Klára Tellnerová, známá pod přezdívkou Toy Box, spisovatelku zkritizovala za to, že se prý inspirovala jejím životním traumatem, který kreslířka prožila v dětství. „Ano, skutečně to podle mne vypadá, že naše aktuálně nejprodávanější spisovatelka exploatovala (zneužila – pozn. red.) příběh toho, jak jsem byla zneužitá v dětství nevlastním dědečkem, a použila to jako hlavní motiv nové knihy Les v domě,“ napsala před časem umělkyně na sociální sítě.

Les jako leitmotiv

Umělkyně své trauma, kdy si jako dítě prošla sexuálním zneužitím blízkého člena rodiny, popsala v článku Leaving Neverland, který vyšel v roce 2019 na webu A2LARM.cz

Podle Toybox v knize bylo mnoho detailů, kterými se Mornštajnová při psaní Lesu v domě inspirovala. Mezi nimi byla například dětská hadrová panenka nebo motiv ohně či samotného lesa, která je stěžejním leitmotivem díla.

Pozůstalí se zlobí

Server iROZHLAS počátkem týdne upozornil na to, že podobná kontroverze se v současné době týká samotné Toy Box. Ta v roce 2015 vydala komiksovou knihu Moje kniha Vinnetou. V ní jsou například zveřejněny nikdy nevydané básně zesnulé autorky Semtexdesign. Ty jsou odlišeny v díle jinou barvou textu a u některých z nich je připojen dovětek ´by Semtexdesign´.

To se ale nelíbí pozůstalým. „Tím, že sestra zemřela, tak její básně patří především jejímu synovi Stormovi, ale také manželovi Pietrovi. Toy Box o jejich existenci věděla a měla je kontaktovat, jaké má s básněmi úmysly,“ vyjádřila se pro médium sestra zesnulé umělkyně.

Advokát má jasno

Sama Toy Box se situaci pokusila vysvětlit. Popsala přesně moment, kdy ji Semtexdesign své básně poskytla. „Nahrála mi ty básně na flashce. Dala mi fyzicky ten soubor a ten já jsem si uložila,“ argumentuje umělkyně. V pořádku je komiks i podle vedení nakladatelství Labyrint. „ Jsem přesvědčen, že výsledné dílo vzniklo v souladu s vůlí autorky básní a na základě jejího přání a nevnímám z naší strany etické pochybení,“ uvedl pro iROZHLAS.cz šéf Joachim Dvořák.

Problém v užití ale vidí i advokát Rudolf Lešek. „Díla, která ale nebyla zveřejněna, nelze citovat vůbec, ani když bude řádně uveden autor, ani když bude citován výňatek,“ sdělil. Pokud autor trvá na uveřejnění dosud nezveřejněných textů jiného autora, musí mít jeho souhlas, dodal.

Video  Blesk Podcast: Toy Box promluvila o sporu s Mornštajnovou  - pdc, bp, Jedlička, Marek
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi