Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Výtvarnice Toy Box obvinila spisovatelku Mornštajnovou: Ukradla můj příběh o znásilnění dědou!

Autor: rc, inf - 
28. dubna 2023
11:49

Patří mezi nejčtenější české spisovatelky. Na romány Aleny Mornštajnové čekají desítky tisíc lidí a právě své věrné fanoušky spisovatelka potěšila novou knihou Les v domě. Kolem knižní novinky se nyní strhla vášnivá diskuze. Známá česká ilustrátorka a streetartová umělkyně Klára Tellnerová, známá pod přezdívkou Toy Box, tvrdí, že se spisovatelka inspirovala traumatem, které kreslířka prožila v dětství.

Alena Mornštajnová je plodnou autorkou a má velké zástupy fanoušků. Poslední román  vydala v roce 2021 a na další knihu si museli čtenáři počkat dva roky. Nedávno nakladatelství Host Brno oznámilo, že Mornštajnová vydává nový román s názvem Les v domě.

Jeho hrdinkou je dívka, které říkají cácorka. „A vypadá to, že je na světě nedopatřením a jakoby navíc. Otec kamsi zmizel při povodních, matka před odpovědností k milencům a alkoholu – a děvčátko zůstalo viset na krku nevraživé babičce,“ popisuje v tiskové zprávě nakladatelství s tím, že všude kolem je les, který skrývá cosi hrozivého.

Motiv sexuálního násilí

Šestý román Aleny Mornštajnové vyvolal velké diskuze. Známá kreslířka Klára Tellnerová známá pod jménem Toy Box ve stories na sociální síti Instagram uvedla, že jí píše mnoho lidí, a to z jednoho důvodu. Příběh, který v románu rozvíjí Mornštajnová, čtenářům prý připomíná ten její.

„Ano, skutečně to podle mne vypadá, že naše aktuálně nejprodávanější spisovatelka exploatovala (zneužila – pozn. red.) příběh toho, jak jsem byla zneužitá v dětství nevlastním dědečkem a použila to jako hlavní motiv nové knihy Les v domě,“ napsala Tellnerová, která vystupuje pod jménem Toy Box.

Vyjádření nakladatelství Host Brno na sebe nenechalo dlouho čekat. Na slova Tellnerové reagovalo rovněž ve stories na Instagramu. „Pro každou oběť jakéhokoli násilí je její zkušenost jedinečná. Struktura těchto případů, jejich okolnosti i následné projevy traumatu však bývají podobné. Predátoři nijak originální nejsou,“ napsalo nakladatelství s tím, že je pochopitelné, že příběh může být někomu povědomý. „Žádným konkrétním případem se Alena Mornštajnová neinspirovala,“ dodalo nakladatelství. Nicméně Tellnerová odkázala na rozhovor Mornštajnové, který spisovatelka poskytla Českému rozhlasu Vltava.

Spor o příběh

„Příběh, který se v knize odehrává, mě napadl v souvislosti s vyprávěním, které jsem vyslechla a ta situace mi připadala dost ojedinělá. Když jsem si ale dělala rešerše, zjistila jsem, že je to bohužel docela častý scénář, jenom se o tom nemluví,“ uvedla. Podle Toy Box je to právě její příběh, který spisovatelku inspiroval. Umělkyně trauma, které prožila, popsala v roce 2019 v článku Leaving Neverland očima toho, kdo prožil sexuální zneužití, jenž vyšel na A2LARM.cz. „Moje utrpení a mimochodem utrpení moji mámy, která byla v tom příběhu další oběť bylo sakra originální,“ uzavřela umělkyně.

„Vzal mě do lesa“

Jak již dřív Blesk psal, o sexuálním zneužívání se rozhodla Toy Box promluvit poté, co viděla dokument o pedofilii Michela Jacksona (†50) s názvem „Leaving Neverland“, který odvysílala televize HBO. „Když jsem byla malá, ušila jsem si panenku. Normální, hezkou panenku, jen na boku měla něco, co vypadalo jako černý nádor,“ napsala pro výše zmíněný server.

„Byl to jen přišitý kus vycpaného černého plyše, ale já jsem věděla, že to k ní patří, že se to od ní nedá oddělit. Že to je černý bubák vrostlý do jejího těla, do všech cév, do její hlavy,“ píše dál s tím, že dnes moc dobře ví, že tou panenkou byla ona sama. Zneužívání ze strany jejího nevlastního dědečka prý začalo, když jí byly tři až čtyři roky. Její maminka byla tehdy v práci a nevlastní děda ji vzal na procházku do lesa. Právě tam prý vytáhl svůj penis a holčičce říkal, že je to dudlík. „Dodnes se mi potom, když to píšu, trochu zvedá žaludek,“ napsala Toy Box ve své zpovědi. 

Tím, čím si prošla si podle svých slov, nosí v sobě pořád. I v dospělosti. V textu se i svěřila s tím, že jeden čas nemohla jezdit MHD nebo telefonovat. Bála se cizích lidí. Trauma z dětství mělo vliv i na její partnerský život. Vybírala si prý partnery, kteří ji ubližovali. Navíc byla přesvědčená, že ona je ta zlá. „Myslím si, že to udělal, protože si chtěl dokázat, že má nad vámi moc. Ž si to prostě, pokud bude chtít, může dovolit,“ dodala.

Video  Trauma spojené se znásilněním může mít dalekosáhlé a velmi vážné následky.  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa