Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Toy box o údajně ukradeném příběhu Aleny Mornštajnové: Nejde o žádnou náhodu!

Autor: rix - 
30. dubna 2023
13:37

Velkou vlnu kontroverze vyvolal nový román české spisovatelky Aleny Mornštajnové s názvem Les v Domě. Známá česká ilustrátorka a streetartová umělkyně Klára Tellnerová, známá pod přezdívkou Toy Box, tvrdí, že se spisovatelka inspirovala traumatem, které kreslířka prožila v dětství. V novém prohlášení do detailů rozebrala, jak k přesvědčení došla. 

„Ano, skutečně to podle mne vypadá, že naše aktuálně nejprodávanější spisovatelka exploatovala (zneužila – pozn. red.) příběh toho, jak jsem byla zneužitá v dětství nevlastním dědečkem a použila to jako hlavní motiv nové knihy Les v domě,“ napsala Tellnerová, která vystupuje pod jménem Toy Box.

Svou domněnku nově zdůvodnila v obsáhlém prohlášení. Pozastavila se už jen nad názvem románu. Ten nese jméno Les v Domě. „V mé výpovědi figuruje les jako místo zneužití,“ poznamenala Tellnerová. Zaměřila se také na významnou roli panenky. „Můj článek panenkou začíná, pro příběh AM (Aleny Mornštajnové – pozn.red.) hraje taky panenka významnou roli,“ vysvětlila.

Stejně tak nenechal Tellnerovou klidným motiv ohně. „Můj článek skončil odstavcem o tom, proč si myslím, že pachatelům sexuálního násilí nelze odpustit a měli by shořet v pekle. AM zakončila svou knížku požárem,“ popsala. 

Z mnoha velmi podobných motivů se Tellnerová domnívá , že by Mornštajnová mohla její příběh použít jako předlohu k románu. Někteří z jejích fanoušků jí podporují, další tvrdí, že jde pouze o náhodu. „Jsem ale velmi přesvědčená, že jako suma, souhrn, o žádnou náhodu nejde,“ uvedla Toy Box. 

Nakladatelství se ohradilo 

„Pro každou oběť jakéhokoli násilí je její zkušenost jedinečná. Struktura těchto případů, jejich okolnosti i následné projevy traumatu však bývají podobné. Predátoři nijak originální nejsou,“ napsalo nakladatelství s tím, že je pochopitelné, že příběh může být někomu povědomý. „Žádným konkrétním případem se Alena Mornštajnová neinspirovala,“ dodalo nakladatelství. 

Co na to spisovatelka?

„Příběh, který se v knize odehrává, mě napadl v souvislosti s vyprávěním, které jsem vyslechla a ta situace mi připadala dost ojedinělá. Když jsem si ale dělala rešerše, zjistila jsem, že je to bohužel docela častý scénář, jenom se o tom nemluví,“ uvedla. Podle Toy Box je to právě její příběh, který spisovatelku inspiroval. Umělkyně trauma, které prožila, popsala v roce 2019 v článku Leaving Neverland očima toho, kdo prožil sexuální zneužití, jenž vyšel na A2LARM.cz„Moje utrpení a mimochodem utrpení moji mámy, která byla v tom příběhu další oběť bylo sakra originální,“ uzavřela umělkyně.

Video  Kauza Cervanová: Znásilněná šesti muži, o její vraždě rozhodl los  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Pollo ( 4. května 2023 10:41 )

A co chce? Peníze?

lollo ( 30. dubna 2023 14:31 )

A o co tu jako jde? Všichni spisovatelé se někde inspirují. Pravda, nečetla jsem to, páč jsem na jiný žánr a tohle bych dobrovolně nečetla, ale ukradla jí snad námět na román? Ne? Jen se inspirovala. Možná se jí dotklo, že spisovatelka měla větší úspěch s knihou než ona s vyprávěním. No tak už to bývá.

Zobrazit celou diskusi